Strefa Drób

Problematyka wad mięsa oraz miopatii pojawiających się w stadach kurcząt brojlerów

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Intensywna selekcja drobiu ukierunkowana jest na ich wysoką produkcyjność mięsną. Maksymalnej mięsności towarzyszy niezwykle szybkie tempo wzrostu. Z produkcyjnego punktu widzenia proces ten jest wysoce korzystny, natomiast z fizjologicznego szybkie tempo wzrostu może spowodować powstanie licznych zmian w tkance mięśniowej, zwanych miopatiami. Częstotliwość pojawiania się tych nieprawidłowości nieustannie wzrasta.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.