Archiwum
Wykorzystanie maślanu wapnia w żywieniu drobiu
Damian Konkol, Mariusz Korczyński, Marcin Gumowski; Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt, Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Wzrost poziomu produkcji oraz efektywnego wykorzystania składników paszy to główne potrzeby nowoczesnej produkcji drobiarskiej, które w pewnym stopniu można osiągnąć dzięki wykorzystaniu dodatków paszowych. Przez wiele lat cele te realizowano dzięki możliwości stosowania antybiotykowych stymulatorów wzrostu (Hassan i in. 2010). Jednakże, ze względu na pojawienie się szczepów mikroorganizmów odpornych na antybiotyki Komisja Europejska postanowiła stopniowo wycofać, a ostatecznie zakazać ich stosowania (Korczyński i Opaliński 2012). Sytuacja ta doprowadziła do pogorszenia produkcyjności i zdrowotności ptaków (Dibner i Richards 2005), co zmusiło hodowców oraz naukowców do poszukiwania substancji alternatywnych, takich jak kwasy organiczne, probiotyki, prebiotyki, zioła, fitoncydy, czy immunostymulatory (Khan i Iqbal 2016).