Archiwum
Wpływ składników odżywczych paszy na produkcję jaj: stabilna jakość skorupek pozwala na wydłużony cykl nieśności
Stefan Hirtenlehner
Streszczenie.
Głównym celem dla branży produkcji jaj jest zwiększenie liczby składanych jaj przez kurę. Oprócz selekcji genetycznej, producenci mogą do pewnego stopnia wpływać na wydajność niosek poprzez dostosowanie strategii zarządzania, warunków hodowli oraz dostarczanie dobrze zbilansowanej paszy. Przedłużenie cyklu nieśności jest ściśle związane z ustabilizowaniem nieśności na wysokim poziomie, przy jednoczesnym zachowaniu trwałości skorupy jaj. Pierwszym, koniecznym krokiem do osiągnięcia tych celów jest optymalizacja funkcji jelit, a także utrzymanie fizjologicznie zrównoważonego metabolizmu. Poprawa funkcji jelit przyczynia się do wydłużenia cyklu nieśności i przeciwdziała obniżeniu jakości skorupek jaj u starszych kur. Ponadto, ma również korzystny wpływ na jakość powietrza w kurniku, a tym samym poprawia ogólną wydajność niosek. Włączenie lignocelulozy i innych substancji bioaktywnych pochodzących z drewna do holistycznej strategii żywieniowej stanowi potężny krok do osiągnięcia korzyści finansowych i środowiskowych na fermie drobiu.