Strefa Drób

Hodowca Drobiu 5/2021

HD 5.2021 okl

W numerze:

*Aktualności branżowe: Drobiarstwo w liczbach; Ogniska wysoce zjadliwej ptasiej grypy u drobiu; Rynek mięsa drobiowego – ceny; Rynek mięsa drobiowego – handel; Rynek jaj – UE; Rynek jaj – handel; Rynek jaj – ceny; Rynek materiałów paszowych.

* wiadomości dostępne w wydaniu papierowym lub wydaniu online 

 

  1. Jak zmieni się drobiarstwo w Polsce i na świecie? Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
  2. Czy aby na pewno probiotyki są konieczne w produkcji drobiarskiej? Joanna Marć-Pieńkowska
  3. Wpływ temperatury i wilgotności w okresie upałów na produkcję drobiu Bartosz Korytkowski
  4. Choroby wywoływane przez robaki pasożytnicze u kaczek Katarzyna Królaczyk
  5. Hodowla i produkcja kaczek w Polsce Teresa Skiba
  6. Odchów gęsi reprodukcyjnych i jego wpływ na wyniki nieśności – cz. 1 Zbigniew Sztramkowski

 

Wykaz firm wyposażających fermy drobiu*
Wykaz producentów pasz dla drobiu*
Pisklęta produkcja, odchów, dystrybucja*

* wiadomości dostępne w wydaniu papierowym lub wydaniu online

Kup ten numer - 9.50 zł  TUTAJ

Kup prenumeratę, dostaniesz gratis segregator i Katalog Firm Drobiarskich - 95 zł  TUTAJ

 

 

 

 

ARCHIWUM

Odchów gęsi reprodukcyjnych i jego wpływ na wyniki nieśności – cz. 1

Zbigniew Sztramkowski

 

Kilka słów o gęsiach w PolscePopulacja gęsi w Polsce to w 90% Gęś Biała Kołudzka®, która jest wynikiem wieloletniej selekcji gęsi białych włoskich. Wyodrębnione zostały dwa rody: mateczny W11 i ojcowski W33. Doskonalenie genetyczne rodu W11 (samice) związane jest z cechami reprodukcyjnymi, takimi jak m.in. liczba jaj, zapłodnienie, wylęgowość oraz intensywność i wytrzymałość w nieśności. Z kolei ród W33 (samce) udoskonalany jest pod względem umięśnienia i przekazywania zalet związanych z mięsnością. Każde stado reprodukcyjne składa się z 80% samic rodu W11 oraz 20% samców rodu W33.

Hodowla i produkcja kaczek w Polsce

Teresa Skiba; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

 

Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w Europie. Do tej pory było to zasługą przede wszystkim hodowców kurcząt rzeźnych, teraz dołączają do nich producenci kaczek. Kaczki należą do typowych ptaków wodnych.

Choroby wywoływane przez robaki pasożytnicze u kaczek

Katarzyna Królaczyk

 

Ptaki, szczególnie związane ze środowiskiem wodnym, są bardzo często żywicielami ostatecznymi robaków pasożytniczych (przywr, tasiemców, nicieni i kolcogłowów). U ptaków z rzędu blaszkodziobych Anseriformes stwierdzono dotychczas aż 157 gatunków helmintów (Pojmańska i wsp. 2007). Niektóre z nich pasożytują u kaczki domowej, powodując mniej lub bardziej intensywne objawy chorobowe. Obecność pasożytów wewnętrznych może znacząco ograniczać produktywność, dobrostan, a także zagrażać życiu ptaków domowych (McDougald 2019).

Wpływ temperatury i wilgotności w okresie upałów na produkcję drobiu

Bartosz Korytkowski

 

Temperatura oraz wilgotność są podstawowymi parametrami w produkcji drobiu, które powinny podlegać stałemu monitoringowi. Obydwa te czynniki mikroklimatyczne mają bowiem kluczowe znaczenie zarówno dla dobrostanu ptaków, jak i ich zdrowotności, a także w konsekwencji dla wyników produkcji.

Czy aby na pewno probiotyki są konieczne w produkcji drobiarskiej?

Joanna Marć-Pieńkowska; UKW w Bydgoszczy

 

Probiotyki to korzystne szczepy bakterii, które włącza się do programów żywieniowych drobiu w celu zasiedlenia jelit dobroczynnymi mikroorganizmami, co ogranicza lub hamuje kolonizację przez drobnoustroje patogenne i w ten sposób pozwala zmodyfikować skład mikroflory przewodu pokarmowego.

Jak zmieni się drobiarstwo w Polsce i na świecie?

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS

 

Wszyscy – optymiści i pesymiści – nie różnią się w wyczekiwaniu na koniec zakażeń światowego społeczeństwa wirusem Covid-19, natomiast w innym świetle rysują się przewidywania jak rozwinie się sytuacja w różnych branżach gospodarczych na świecie w epoce powirusowej. Każdy producent, bez względu na przynależność do takiej czy innej branży winien już przygotowywać nie jeden, a kilka planów swej przyszłej działalności.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.