Archiwum
Postęp hodowlany a potrzeby energetyczne i aminokwasowe brojlerów
Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS
Białka różnią się bardzo między sobą, choć zbudowane są z ograniczonej liczby peptydów i polipeptydów. Zapotrzebowanie drobiu na białko jak i zawartość tego składnika pokarmowego w paszach, wyraża się poziomem białka ogólnego. Aminokwasy ważne w żywieniu zwierząt, dzieli się na 2 grupy: egzogenne – niesyntetyzowane przez organizm i endogenne – syntetyzowane. Niedobór jednego tylko z egzogennych aminokwasów, może całkowicie wstrzymać proces biosyntezy białka w komórce. Aminokwasy endogenne organizm może syntetyzować samodzielnie, w przeciwieństwie do aminokwasów egzogennych, które musi on przyjmować systematycznie wraz z paszą. Określenie zapotrzebowania energetycznego dla brojlerów wg Rutkowskiego (2012), jest utrudnione, gdyż ich masa ciała zmienia się praktycznie każdego dnia, czyli kurczęta każdego dnia mają inne zapotrzebowanie na energię. Energia produkcyjna, niezbędna do uzyskania masy ciała, jest bardzo trudna do ustalenia i dlatego w normach żywieniowych i zaleceniach firm hodowlanych, zapotrzebowanie energetyczne kur nieśnych lub brojlerów, określane jest wymaganym poziomem energii metabolicznej (EM)/1 kg mieszanki. Współczesne brojlery wg Aftab, charakteryzują się szybszym i mniej otłuszczonym przyrostem masy ciała, w dużej części uzyskanemu dzięki postępowi genetycznemu, który nadal służy poprawie tempa przyrostów kurcząt. Skrócony został czas odchowu brojlerów z 70 dni w 1960 r. – do 36 dni w 2017 r. W tym okresie, wzrosła także wydajność ich mięsa w stosunku do masy tuszki, przy wykorzystaniu 1,19 1 kg paszy/kg przyrostu, przy osiągnięciu 2,5 kg kg żywej masy ciała. Sugeruje się, że optymalny poziom energii może być znacznie niższy od zaleceń hodowców zajmujących się selekcją w stadach hodowlanych kur mięsnych.
Pozostało 90% tekstu
Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 4/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.
Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych