Strefa Drób

Olejki eteryczne i ich rola w utrzymaniu zdrowia i produkcyjności kurcząt

Olejki eteryczne zyskały zastosowanie w produkcji drobiarskiej głównie jako alternatywa dla antybiotykowych stymulatorów wzrostu. Doniesienia naukowe wskazują jednak, że mogą mieć one szereg innych zastosowań. Olejki eteryczne pozyskiwane z ziół i przypraw oprócz działania antybakteryjnego in vitro wykazują również szereg innych biologicznych aktywności m.in.: działanie antyoksydacyjne, obniżają poziom cholesterolu, zmieniają walory smakowo-zapachowe paszy, a także stymulują proces trawienia. Wprowadzenie olejków eterycznych do żywienia zwierząt może mieć wymierne korzyści w postaci poprawy zdrowia i efektów produkcyjnych zwierząt bez negatywnego wpływu na zdrowie konsumentów.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.