Strefa Drób

Zadbaj o prawidłowy mikroklimat w kurniku

Mikroklimat to ogół czynników środowiskowych (ożywionych i nieożywionych) oddziałujących na zwierzęta w ich najbliższym sąsiedztwie. Mikroklimat w budynkach, w których utrzymuje się drób jest niezwykle ważny dla jego zdrowia, produkcyjności, ale również istotnie wpływa na środowisko naturalne w pobliżu fermy oraz na zdrowie osób pracujących w gospodarstwie. Schorzenia w stadzie związane z układem oddechowym, pokarmowym lub zaburzenia behawioralne (np. kanibalizm) są bardziej prawdopodobne w kurnikach, w których warunki środowiskowe odbiegają od standardów. Im młodsze są ptaki i im wyższa jest ich produkcyjność, tym bardziej są one podatne na szkodliwe oddziaływanie niekorzystnych czynników mikroklimatu.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.