Strefa Drób

Wytwórnia w Mieścisku Najnowocześniejsza wizytówka De Heus

Symbolicznym przecięciem wstęgi, pod koniec maja została otwarta wytwórnia pasz De Heus w Mieścisku k. Gniezna (woj. wielkopolskie). To pierwsza fabryka w kraju, gdzie wybudowano specjalistyczną linię technologiczną do produkcji pasz dla stad prarodzicielskich brojlerów kurzych i indyczych.

 

 

Uroczystego przecięcia wstęgi dokonali jednocześnie: John van der Wegen, kierownik projektu, Włodzimierz Cichocki, kierownik fabryki oraz Andrzej Banaszyński – Wójt Gminy Mieścisko. Na zakończenie części oficjalnej obiekt został poświęcony przez ks. kanonika Andrzeja Trzemżalskiego.
Ze względu na wysoki priorytet inwestycji na uroczystość przybyli liczni przedstawiciele De Heus z Polski i Holandii oraz partnerskiej firmy Aviagen, władze lokalne, firmy budowlane zaangażowane w budowę obiektu, klienci, pracownicy wytwórni oraz mieszkańcy Mieściska. Jedną z niewątpliwych atrakcji, towarzyszących otwarciu było zwiedzanie mieszalni, której wnętrza zostały jednorazowo udostępnione gościom.
W części artystycznej na scenie pojawiały się lokalne, mieściskie gwiazdy: zespół mażoletek, dziecięca orkiestra dęta, chór „Kanon” oraz gwiazda popołudnia, akordeoniści z „Bayan Brothers”, uczestnicy programu „Mam Talent”.


Budujemy nową fabrykę

Decyzja o wybudowaniu zupełnie nowej fabryki – od podstaw, w bezpośrednim sąsiedztwie starej, ciągle działającej fabryki zapadła 4 lata temu. Ze starej fabryki pozostała spedycja pasz, hala silosów dozujących z wagą pod silosami, magazyny surowców i wyrobów gotowych oraz zbiorniki na pasze, które zostały podwyższone o 2 metry. Nowe części, to dwie wieże, wyższa – wieża produkcyjna oraz niższa, w której mieści się nowa spedycja pasz i waga najazdowa KSE.


Linia GPS – jedyna w Polsce

To, co wyróżnia fabrykę spośród innych wytwórni, to linia produkcyjna dla stad prarodzicielskich, (ang. GPS Grand Parent Stock). Jest to najbardziej zaawansowany technologicznie zakład do produkcji tego typu pasz w tej części Europy. To efekt umowy pomiędzy światowym liderem w branży hodowlanej, firmą Aviagen a De Heus. Jednym z najważniejszych rozwiązań jest „higenizer”, czyli urządzenie do termicznej higienizacji produkowanej paszy, gwarantujące całkowite bezpieczeństwo mikrobiologiczne wyrobu końcowego. Produkcja jest zgodna ze standardem GMP+, pozwalającym na 100% kontrolowanie procesu technologicznego. „Największy nacisk w realizacji tej inwestycji położyliśmy na jakość i bezpieczeństwo produkcji” – mówi Rafał Kamiński – dyrektor pionu produkcji i logistyki. „Są to kluczowe czynniki, które będą decydować o powodzeniu na rynku” – dodaje.
W Mieścisku są produkowane pasze pełnoporcjowe i uzupełniające dla trzody chlewnej i drobiu. 70% produkcji stanowią pasze sprzedawane luzem. Pasza pakowana w worki stanowi 30% produkcji, stąd inwestycja w postaci nowoczesnej wago – pakowarki. Ostatnią bardzo ważną grupą produktów wytwarzanych w Mieścisku są preparaty mlekozastępcze.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.