Strefa Drób

Surowce paszowe o podwyższonym ryzyku występowania mikotoksyn

Tadeusz Barowicz, Mariusz Pietras, Instytut Zootechniki-PIB w Krakowie

 

Grzyby są roślinami wszechobecnymi, pełniącymi pożyteczną rolę w przyrodzie w odzyskiwaniu składników odżywczych z rozkładającej się materii organicznej. Mogą funkcjonować zarówno jako organizmy saprofityczne, jak również pasożytnicze, wspomagające lub hamujące wzrost i rozwój roślin. Niektóre z nich wytwarzają trujące substancje, zwane mikotoksynami. Mikotoksyny, produkty wtórnego metabolizmu grzybów stanowią zanieczyszczenia surowców i produktów przemysłu spożywczego oraz pasz. Grzyby toksynotwórczej można spotkać na całym świecie. Szacuje się, że około 25% światowej produkcji zbóż jest zainfekowana toksynami grzybowymi.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.