Strefa Trzoda

Bioasekuracja ferm trzody chlewnej - Podstawowe zasady

Dorota Bugnacka
Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, UWM Olsztyn

 

Bioasekuracja (ang. biosecurity), czyli inaczej biobezpieczeństwo, jest stosunkowo niedawno wprowadzonym w produkcji zwierzęcej terminem. Można powiedzieć, że pod tym pojęciem rozumie się szeroko pojętą (na różnych polach) profilaktykę przeciwzakaźną, czyli zespół działań mających na celu zapewnienie wysokiego statusu zdrowotnego stada zwierząt, a tym samym zwiększenie poziomu biobezpieczeństwa surowców pochodzenia zwierzęcego.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.