Strefa Trzoda

Genetyczne uwarunkowania jakości mięsa

Artur Mazurowski
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

W Polsce wieprzowina zajmuje wysokie miejsce w strukturze produkcji oraz konsumpcji mięsa. Na popularność wieprzowiny składają się przyzwyczajenia i bogata tradycja kulinarna, czego wynikiem jest silna pozycja naszego kraju na rynku europejskim. Mięso wieprzowe w diecie człowieka, jest źródłem białka i aminokwasów egzogennych, co stanowi jego przewagę nad pokarmami pochodzenia roślinnego. Niesłabnącą popularność wieprzowiny potwierdza fakt, iż w przeciągu ostatnich lat pogłowie trzody chlewnej w Europie wzrosło o 199,8%, zaś pogłowie bydła tylko o 82,38%.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.