Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 11-12/2016

Centralne Targi Rolnicze – impreza dla rolników i przedsiębiorców

Katarzyna Markowska

 


W dniach 25-27.11.2016r w PTAK WARSAW EXPO w Nadarzynie odbyły się Centralne Targi Rolnicze.  Ideą targów było promowanie polskiej gospodarki, poprzez pokazanie siły krajowego rolnictwa, w szczególności także małych i średnich firm, tak aby i one miały szansę na międzynarodową promocję. W tych dniach Nadarzyn odwiedzili kupcy z kilkunastu krajów świata, między innymi z Ukrainy, Azerbejdżanu, Wietnamu, Chin, Brazylii, Nigerii, Tanzanii, Filipin, Kenii, Mongolii. Targi miały ułatwić kontakty biznesowe. W założeniach CTR połączono trzy idee:  święto polskiego rolnictwa,   podsumowanie roku rolniczego i integrację pionowa rolnictwa. Stworzono także trójkąt współpracy pomiędzy polskimi producentami, Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, administracją i kontrahentami z zagranicy. 

IV Pomorskie Forum Trzodziarskie Borzechowo, 2016

Katarzyna Markowska

 


14 listopada 2016 roku w Borzechowie na Kociewiu odbyło się IV Pomorskie Forum Trzodziarskie. Wzięło w nim udział 250 hodowców i producentów trzody chlewnej z województwa pomorskiego. Pomysłodawcą i organizatorem spotkań z producentami świń już od 4 lat jest Pomorski Ośrodek Doradztwo Rolniczego w Lubaniu.

Program optymalizacyjny – racjonalne zarządzanie kosztami pasz

Dawid Kołacz, Piotr Łambucki, Łukasz Dobrzański



Sytuacja ekonomiczna na rynku trzody chlewnej w Polsce zmusza producentów do głębokich przemyśleń. Jak znaleźć optymalne rozwiązanie na zwiększenie opłacalności produkcji? Często nawet zastanawiają się nad metodą najbardziej radykalną – czyli depopulacją stada. Myślę jednak, że zawsze warto zacząć od pochylenia się nad tematem optymalizacji kosztów i ponownego ich przekalkulowania w odniesieniu do konkretnego stada.

Idealne rozwiązania dla rolnictwa i przemysłu

Wolf System Sp. z o.o. 


Wolf System to międzynarodowy koncern z 45-letnią tradycją. Jest obecny w 18 krajach Europy i zatrudnia ponad 3500 oddanych pracowników, którzy każdego dnia przyczyniają się do rozwoju firmy w obszarze budownictwa betonowego, stalowego i drewnianego.

Znaczenie badania poubojowego i sekcyjnego dla oceny statusu zdrowotnego stada świń

Karol Kotowski; Kępno


Jak wynika z dostępnych źródeł, analiza zmian poubojowych czy sekcyjnych pozwala na stwierdzenie chorób aktualnie występujących w stadzie w fermie ostrej oraz może ułatwić diagnozowanie schorzeń przewlekłych ze względu na towarzyszące im przetrwałe zmiany patologiczne. 

Owrzodzenia żołądka świń – problem ferm wielkotowarowych

Agnieszka Wilczek-Jagiełło; Lublin



Owrzodzenie jest ubytkiem błony śluzowej wyścielającej wnętrze żołądka. Ze względu na pełnione funkcje trawienne żołądek jest silnie narażony na szkodliwe działanie czynników (tj. kwas solny, pepsyna), które sam produkuje. W warunkach fizjologicznych nie dochodzi jednak do niszczenia błony śluzowej żołądka przez kwas solny i pepsynę, głównie z powodu ochronnego działania śluzu wydzielanego przez komórki walcowate pokrywające część gruczołową żołądka.

Endemiczny charakter biegunek wywoływanych przez Coronavirus. Rola i porównanie zakażeń TGE i PED

Agnieszka Wilczek-Jagiełło; Lublin



Według definicji endemia to stałe występowanie choroby na określonym terenie lub w danym stadzie zwierząt. Endemiczny charakter mogą mieć również zakażenia przewodu pokarmowego powodowane wirusami rodzaju Coronawirus, które u świń odpowiedzialne są m.in. za koronawirusowe zapalenie żołądka i jelit świń – TGE, a także epidemiczną biegunkę świń – PED. Pomimo przynależności do jednego rodzaju, wirusy powodujące TGE oraz PED różnią się zarówno właściwościami antygenowymi, jak również chorobotwórczymi.

Postępowanie z prosiętami po odsadzeniu

Wanda Milewska; UWM w Olsztynie


W produkcji trzody chlewnej, a głównie w produkcji prosiąt są okresy, na które trzeba zwrócić szczególną uwagę. Jest to przede wszystkim okres: okołoporodowy i okołoodsadzeniowy. Tym zagadnieniom poświęcono już sporo miejsca na łamach czasopism branżowych, niemniej są one na tyle istotne, że warto do nich wracać, tym bardziej, że w chowie trzody chlewnej w ostatnich dekadach zmieniło się niemal wszystko.

Skażenie surowców paszowych mikotoksynami

Marcin Różewicz; Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt, UPH Siedlce



Do związków o nazwie mikotoksyny (gr. mycos – grzyb, łac. toxicum – trucizna) zalicza się wtórne produkty przemiany materii grzybów pleśniowych. Zanieczyszczenie surowców paszowych mikotoksynami wynika z porażenia chorobami grzybowymi w trakcie wzrostu rośliny lub w czasie magazynowania: ziarna zbóż, nasion oleistych oraz produktów z nich przetworzonych. Jeden surowiec może być skażony nawet kilkoma rodzajami mikotoksyn.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.