Strefa Trzoda

Źródła białka zwierzęcego w paszach dla świń

Krzysztof Karpiesiuk, Anna Woźniakowska; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, UWM w Olsztynie



Wystąpienie epidemii gąbczastej encefalopatii bydła (bovine spongiform encephalopathy – BSE) spowodowało wprowadzenie szeregu aktów prawnych mających na celu ograniczenie stosowania przetworzonego białka zwierzęcego w żywieniu zwierząt gospodarskich. Wprowadzony w naszym kraju (1 listopada 2003 roku) całkowity zakaz stosowania niektórych komponentów pochodzenia zwierzęcego (mączka mięsno-kostna i mięsna) spowodował, iż obecnie podstawowym źródłem białka wykorzystywanym w żywieniu trzody chlewnej jest poekstrakcyjna śruta sojowa (pśs).

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.