Strefa Trzoda

Rodzaje odpadów rolno-spożywczych w żywieniu „na mokro”

Karolina Szulc; Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

Od czasów, kiedy świnię udomowiono wiele tysięcy lat temu, zmieniła się ona bardzo. Od swojego dzikiego przodka różni się wyglądem (pokrojem) – jej sylwetka jest zdecydowanie wydłużona, a mięśnie zadu silnie rozwinięte. Jest delikatniejsza, ma rzadszą i cieńszą szczecinę. U dzika okres godowy (huczka) przypada na miesiące jesienne, tak aby potomstwo przyszło na świat, gdy jest najwięcej pokarmu. Chociaż obecnie przy całorocznej dostępności pokarmu coraz częściej możemy zaobserwować młode osobniki w różnych okresach roku, nie tylko wiosną. Wskazuje to, że dzik na naszych oczach się zmienia.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.