Strefa Trzoda

Ocena drożdży piwnych i gorzelnianych oraz preparatów wytworzonych przy ich udziale w tuczu świń

Anna Szuba-Trznadel, Tomasz Hikawczuk, Bogusław Fuchs; Katedra Żywienia i paszoznawstwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

 

 

Pierwsze wzmianki o wykorzystaniu drożdży w żywieniu zwierząt datuje się po roku 1850 kiedy to w Wiedniu powstał pierwszy w Europie zakład produkujący drożdże w sposób przemysłowy. Do produkcji drożdży wykorzystywano szczepy Saccharomyces cerevisiae ze względu na najlepsze efekty przy fermentacji alkoholowej. W latach 20-tych ubiegłego stulecia w Polsce działało 7 drożdżowni, które przetwarzały melasę na alkohol (wytwarzając przy tym 25 tys. ton świeżych drożdży jako produkt uboczny). Drożdże były wykorzystywane paszowo w okolicznych gospodarstwach do żywienia zwierząt, brak jednak informacji w jaki sposób i z jakim efektem.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.