Strefa Trzoda

Jak można uniknąć stresu cieplnego u świń?

Katarzyna Jankowska Katarzyna Jankowska PAN Olsztyn

Zdrowie oraz wyniki produkcyjne zwierząt w dużej mierze zależą od warunków ich bytowania. Każdy żywy organizm ma wyznaczoną przez naturę tzw. „strefę komfortu cieplnego”. Jest to temperatura otoczenia, w której zwierzę czuje się najlepiej, ponieważ nie zużywa energii na ogrzanie ani chłodzenie organizmu. W optymalnych dla siebie warunkach odchowuje bezproblemowo potomstwo, najchętniej wówczas pobiera i wykorzystuje paszę, czego wynikiem są regularne przyrosty masy ciała.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.