Strefa Trzoda

Zaparcia u loch

Wanda Milewska,UWM w Olsztynie


Zaparcia występują najczęściej w okresie okołoporodowym u loch żywionych na sucho paszą pełnoporcjową. Pasza zalega w jelitach, których perystaltyka jest w tym okresie spowolniona z jednej strony przez nacisk wywierany przez rosnące płody, z drugiej strony przez błędy w żywieniu i utrzymaniu loch. Polegają one m.in. na stosowaniu zbyt dużej dawki mieszanki pełnoporcjowej, zbyt wysokiej koncentracji białka w paszy, zbyt małej koncentracji włókna, ograniczenia ruchu u loch wysoko prośnych (kojce jarzmowe). W efekcie dochodzi do namnażania się bytujących w jelitach bakterii Escherichia coli. Wydzielane przez nie endotoksyny są z kolei główną przyczyną pojawienia się syndromu MMA. W zależności od tempa rozwoju i rozległości schorzenia, może ono przybierać postać bezmleczności (agalactia), która jest zwykle skutkiem stanu zapalnego wymienia (mastitis) i często występuje łącznie z zapaleniem macicy (metritis).

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.