Strefa Indyk

Znaczenie selenu w żywieniu

Anna Wilkanowska, Bydgoszcz

Selen (Se) niemetaliczny pierwiastek o liczbie atomowej 34, został odkryty przez minerologa J. J. Berzeliusa w 1817 r. Selen jest jednym z pierwiastków, którego śladowe ilości są niezbędne do życia i zachowania pełni zdrowia. Selen wchodzi w skład rozlicznych minerałów, jest go dużo w skałach wulkanicznych, towarzyszy on także złożom siarki. Może występować jako selen elementarny, selenki, seleniany (IV i VI) oraz w związkach organicznych, takich jak: metyloselenki, selenomocznik, selenoglutation, aminokwasy selenowe oraz białka.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.