Strefa Indyk

Dlaczego warto jeść mięso z indyków?

Anna Wilkanowska, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

Jak wykazały badania złe nawyki żywieniowe prowadzą do powstawania chorób dietozależnych, jak otyłość, cukrzyca, miażdżyca czy niektóre nowotwory. Wprawdzie w ostatnich latach zauważa się pozytywne zmiany w zachowaniach żywieniowych, jak wzrost spożycia drobiu, tłuszczów roślinnych zawierających korzystny profil kwasów tłuszczowych, czy zmniejszenie konsumpcji mięsa czerwonego, jednak są one nadal zbyt małe, aby mówić o prozdrowotnych zachowaniach. Dlatego niezwykle ważne jest propagowanie żywności zdrowej, której spożywanie ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Mięso drobiowe można zaliczyć właśnie do tego typu żywności.

 

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.