
Archiwum
Indyk w kuchni
Indyk faszerowany suszonymi pomidorami
Składniki:
- ok. 1 kg filetu z indyka,
- 10 dkg sera z niebieską pleśnią: lazur, gorgonzola itp.,
- 3 ząbki czosnku,
- 5 suszonych pomidorów,
- pół garści natki pietruszki,
- vegeta natur, pieprz, ostra papryka,
- 1/4 kostki masła.
Czas przygotowania: ok. 20 min.
Czas pieczenia: 70 min.
Przygotowanie:
1. Filet myjemy, oczyszczamy (w międzyczasie odcinamy kawałeczek do farszu) i nacinamy kieszeń na środku. Delikatnie rozbijamy.
2. Nacieramy vegetą natur (albo solą), pieprzem i papryką ostrą. Zawijamy w folię i chowamy do lodówki.
3. Kawałek indyka do farszu kroimy na małą kosteczkę, posypujemy pieprzem. Obieramy i kroimy czosnek. Następnie ser, pomidory suszone i natkę.
4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy czosnek, następnie indyka.
5. Gdy mięso się podsmaży dorzucamy ser, potem pomidory.
6. Jak rozpuści się ser to wrzucamy natkę i wyłączamy ogień. Odstawiamy na 5-10 min. do ostygnięcia.
7. Po tych paru minutach nastawiamy piekarnik na 190°C.
8. Wyjmujemy filet z lodówki i faszerujemy. Zawiązujemy nitką, bądź spinamy wykałaczkami. Wkładamy do rękawa do pieczenia. Wrzucamy ok. 2 łyżki masła.
9. Pieczemy godzinę w temperaturze 190°C, następnie ok. 5-10 min. w temp. 250°C.
10. Studzimy, chowamy do lodówki i rano mamy z czym zjeść kanapeczki:)
Indyk faszerowany pieczoną papryką, suszonymi pomidorami i wędzonym serem żółtym
Składniki:
- filet z indyka ok. 1 kg,
- pół papryki,
- parę suszonych pomidorów,
- kawałek sera wędzonego,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki ostrej papryki,
- łyżeczka vegety i pieprzu,
- odrobina oliwy.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 70 min. (+ wcześniej 30 min. papryka)
Przygotowanie:
1. Indyka myjemy, oczyszczamy z błon i wycinamy kieszeń na nadzienie. Nacieramy ostrą papryką, vegetą i pieprzem. Wkładamy do lodówki.
2. Paprykę kroimy na pół, oczyszczamy, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 30 minut w temperaturze 250°C.
3. Po upieczeniu paprykę wkładamy do woreczka foliowego na 10 minut, następnie usuwamy skórkę.
4. Ser kroimy w słupki, paprykę kroimy na pół.
5. Piekarnik nastawiamy na 180°C.
6. W kieszeń w indyku wkładamy ser, pomidory suszone i paprykę.
7. Zamykamy wykałaczkami lub owijamy filet nicią.
8. Smarujemy masłem na górze i wkładamy do rękawa do pieczenia.
9. Pieczemy 70 minut w temperaturze 180°C.
Ekskluzywny indyk faszerowany
Przygotowanie:
1. Rozgrzewamy klarowane masło, aromatyzowane ziołami. Mogą to być ulubione, ale nie powinno zabraknąć majeranku. Do tego słuszna szczypta soli. A teraz operacja niczym w gabinecie zabiegowym – „robimy zastrzyki” indykowi z aromatyzowanego masła. Wszystko po to, aby mięso było soczyste i zdecydowane w smaku.
2. Teraz czas na farsz. Wątróbkę, najlepiej cielęcą, wymoczoną w mleku, kroimy na drobne kawałki. I przesmażamy. W tym przypadku również dobrze jest wykorzystać aromatyzowane masło. To wzbogaci farsz o smak cynamonu, goździków, majeranku, czosnku, jałowca, liścia laurowego i pieprzu. Wątróbkę przesmażamy, ale nie smażymy! Środek wciąż musi pozostać różowy.
3. Formujemy nadziewkę. Do miski wrzucamy odciśniętą z mleka i posiekaną bułkę, 6 żółtek, jedno całe jajko, przesmażoną wątróbkę, natkę pietruszki, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Gęstość farszu regulujemy bułką tartą.
4. Tak przygotowaną nadziewką faszerujemy naszego indyka. I dokładnie spinamy wykałaczkami. Wkładamy do brytfanki. Najpierw rozgrzewamy piekarnik przynajmniej do 220°C, na około 15 minut. Potem indyka pieczemy już w niższej, wystarczy 150-160°C. A pod koniec nawet 130, aby nasza pieczeń „doszła”. Pamiętajmy, że około 5 kilogramowy indyk wymaga 4 godzin pieczenia.
Indyk faszerowany żurawiną i ricottą
Składniki:
- 2 szalotki,
- 60 g suszonej żurawiny,
- 120 g ricotty,
- 3 piersi indycze (małe, po 1 na osobę),
- mały pęczek pietruszki,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 150 g pomidorów koktailowych lub innych małych,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Delikatne mięso indycze doskonale smakuje z lekko słodką żurawiną. Ricotta nadaje całości kremowej konsystencji. Ewentualnie można użyć chudego białego twarogu, ale rozrobionego (jak do sernika). Można również użyć piersi indyczej w dużym kawałku i przygotować z niej roladę. Mięso kurczaka lub perliczki również może być użyte.