Strefa Indyk

Mikotoksyny Znajdź skuteczny środek!

Wojciech Grudzień
Zbójno

 

W 1960 roku w Wielkiej Brytanii na fermie pod Londynem wybuchła pewna dziwna choroba, w której padło ok. 100 tys. indyków. Chorobę tę nazwano wówczas „choroba indycza X”. Później okazało się, iż przyczyną była obecność metabolitu grzyba Aspergillus flavus – aflatoksyna B1 obecna w karmie, a dokładnie na użytych w procesie produkcji orzeszkach ziemnych, które zostały zaimportowane z Ameryki Południowej. Od tamtej pory zaczęto interesować się toksynami grzybiczymi.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.