Strefa Indyk

Choroby układu naczyniowego u indyków

Maciej Kucharski; Słuchacz Podyplomowych Studiów z Zakresu Chorób Drobiu i Ptaków Ozdobnych, Wydział Medycyny Weterynaryjnej SGGW


Rozwój programów hodowlanych u zwierząt doprowadził do zwiększenia ich produkcyjności kilkukrotnie większej w stosunku do gatunków wyjściowych. Dzieje się to w wyniku prowadzonej selekcji genetycznej ptaków, jak i unowocześnianiu technik karmienia i utrzymywania. Przemysł drobiarski jest największym i najbardziej zautomatyzowanym przemysłem w całej gospodarce. Okres tuczu drobiu, w tym przypadku indyków, skrócony został do 90 kilku dni. Zmniejszeniu uległ również współczynnik wykorzystania paszy (FCR). Co przedkłada się na efekt ekonomiczny dla hodowcy.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.