Opublikowany: 4 lipca 2024. 2 minuty czytania.
W Europie od roku 2019/2020 odnotowano najmniejszą liczbę przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu i dzikiego ptactwa, a ryzyko dla ogółu społeczeństwa pozostaje niskie.
Oto główne ustalenia najnowszego raportu na temat ptasiej grypy sporządzonego przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) oraz laboratorium referencyjne UE (EURL), opartego na danych zgłoszonych w okresie od kwietnia do czerwca 2024.
Poprawę sytuacji w Europie można powiązać z kilkoma czynnikami, ale wymaga to dalszych badań. Pod uwagę bierze się przede wszystkim:
- odporność rozwiniętą przez dzikie ptaki w wyniku wcześniejszych infekcji;
- zmniejszenie populacji niektórych dzikich ptaków;
- zmniejszone zanieczyszczenie środowiska;
- zmiany w składzie genotypów wirusa.
Eksperci zauważyli jednak, że wirus HPAI u dzikiego ptactwa rozprzestrzenia się w sposób ciągły w Europie przez cały rok, aczkolwiek nie są to wysokie liczby. Zalecili wzmocnienie nadzoru w świetle kolejnego sezonu epidemicznego.
HPAI poza Europą
Po raz pierwszy od wielu lat Australia zgłosiła przypadki HPAI. Różne podtypy krążące w Australii nie są obecnie zgłaszane w pozostałej części świata. Eksperci zwrócili uwagę na nieoczekiwaną różnorodność gatunków ssaków dotkniętych HPAI, a także różne genotypy wirusów krążących wśród drobiu, dzikiego ptactwa i ssaków w Ameryce Północnej. Nie potwierdzono jeszcze bezpośredniego przenoszenia wirusa z bydła na bydło, natomiast zaobserwowano, że surowe mleko od krów jest nową, nieoczekiwaną drogą przenoszenia. Aktualne dowody wskazują, że pasteryzacja przemysłowa odgrywa znaczącą rolę w inaktywacji wirusa HPAI w surowym mleku krów.
Cały raport dotyczący HPAI można przeczytać TUTAJ
CZYTAJ WIĘCEJ