Indyk Polski

Rosja turkey151 tys. ton mięsa indyczego rocznie produkuje farma indyków w regionie Penza w Rosji! Cherkizovo i Krasnobor to kolejne 70 tys. ton! Rosja ma szansę stać się drugim co do wielkości producentem indyków na świecie i jednym z największych eksporterów, ponieważ kilku potentatów rolnych decyduje się teraz na duże inwestycje w ten segment.

W 2020 r. rosyjska produkcja mięsa indyczego wzrosła o 20,7% w porównaniu z poprzednim rokiem, do prawie 330 tys. ton -  wynika z badań przeprowadzonych przez moskiewską firmę konsultingową Agrifood Strategies. Łączne przychody producentów indyków w Rosji przekroczyły 50 mld ruRosja1bli (2,6 mld zł). Ta branża drobiarska  wykazuje najsilniejsze tempo wzrostu spośród wszystkich segmentów rosyjskiego przemysłu hodowlanego i prawdopodobnie tempo jej rozwoju pozostanie niezmienione przez kilka kolejnych lat. Uważa się również, że jest to drugi, po produkcji mleka, najbardziej atrakcyjny segment inwestycyjny. Agrifood Strategies prognozuje, że krajowa produkcja indyka w Rosji utrzyma stabilny wzrost, osiągając 400 tys. ton w 2021 r., 550 tys. ton w 2025 r. i 600 tys. ton w 2030 r.

 

Więcej na temat produkcji indyków w Rosji w unikalnym artykule przygotowanym

specjalnie dla kwartalnika Indyk Polski przez Vladislawa Vorotnikowa.

 

Przeczytaj także: Straty w pogłowiu indyków w Polsce.

 

AdobeStock 287069085Import mięsa indyczego na teren naszego kraju w okresie styczeń-maj 2021 r. wyniósł 9040 ton. Było to więcej o 13,3% niż w analogicznym okresie roku 2020. W tym czasie najwięcej tego gatunku mięsa przyjechało do nas z Niemiec - 5354 tony indyków, co stanowiło prawie 60% całkowitych naszych zakupów. Z Włoch sprowadziliśmy 1628 tony mięsa indyków (18%), a z Węgier 712 ton (8%).

Co ciekawe, wśród importowanego mięsa jedną trzecią stanowiły skrzydła całe świeże lub schłodzone. Skrzydła to jedyny element mięsa indyczego, który podrożał w ciągu ostatniego roku (więcej informacji o aktualnych cenach w naszym kwartalniku Indyk Polski). Jedną czwartą importu stanowiły grzbiety, szyje i końce skrzydeł. Import kawałków mięsa indyczego bez kości świeżych, schłodzonych i zamrożonych wyniósł łącznie 939 ton (10,4%), a piersi z kośćmi świeżych i schłodzonych 153 tony (1,7%).

 

Przeczytaj także: Rosyjska branża indycza nabiera tempa

 

 Więcej danych dotyczących rynku indyczego oraz sytuacji popytowo-podażowej w naszym kwartalniku Indyk Polski.

IP76 32021

Najnowszy numer można zamówić TUTAJ.

 

Prenumeratę można zamówić TUTAJ.

Fotolia 31879917 Subscription Monthly LSzacuje się, na podstawie informacji pozyskanych od ubojni, że ubiegłoroczny skup indyków rzeźnych wyniósł w Polsce 510 tys. ton. Do tego należy doliczyć skup dokonany przez niemieckie ubojnie na poziomie 40 tys. ton (ok. 3 mln sztuk indyków). Wskazuje to na produkcję indyków w granicach 550 tys. ton. Uwzględniając ilość żywych ptaków wywiezionych z Polski oraz wolumen mięsa wyeksportowanego można przypuszczać, że spożycie mięsa indyczego w naszym kraju oscyluje wokół 5,5 kg na osobę.

Za: Indyk Lubuski

Podkategorie

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.