Strefa Bydło

Hodowca Bydła 6-7/2020

Wpływ żywienia bydła paszami objętościowymi z użytków zielonych na jakość mleka i mięsa wołowego

Barbara Wróbel; Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach, Zakład Użytków Zielonych

 

Skład oraz jakość mleka i mięsa wołowego zależą zarówno od czynników genetycznych, jak i środowiskowych. Najważniejszym czynnikiem środowiskowych mającym bezpośredni wpływ na jakość produktów odzwierzęcych jest żywienie.

Jaka powinna być dawka pokarmowa dla krów zasuszonych?

Józef Krzyżewski; Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu

 

Prawidłowe żywienie krów, w tym, wbrew pozorom, bardzo trudnym okresie zasuszenia, decyduje o wydajności mleka w kolejnej laktacji oraz przyczynia się do ograniczenia lub całkowitej eliminacji problemów związanych ze zdrowiem zwierząt, zwłaszcza dotyczących chorób metabolicznych i zaburzeń w rozrodzie. Najczęściej popełnianymi błędami w tym okresie są: zbyt obfite żywienie energetyczne oraz niewłaściwe żywienie mineralne.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.