Strefa Bydło

Hodowca Bydła 7-8/2015

Laminitis skutek błędów żywieniowych

Katarzyna Walkowiak

UP Wrocław

 

 

Kulawizny krów są na trzecim miejscu w rankingu sytuacji zmniejszających przychody gospodarstwa. Odczuwany ból wpływa na spadek wydajności mlecznej krów oraz obniża ich zdolność reprodukcyjną. Głównymi przyczynami wystąpienia kulawizn są aspekty technologiczne panujące w budynkach inwentarskich, jednak równie ważnym, często niedocenianym czynnikiem jest nieprawidłowe żywienie. Stale rosnąca wydajność krów mlecznych pociąga za sobą trud zbilansowania dawek pokarmowych odpowiednich w poszczególnych fazach laktacji tak, by zaspokoiły zapotrzebowania zwierząt na składniki odżywcze w określonej ilości i czasie.

Hubert Waligóra, Witold Skrzypczak
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Do najbardziej istotnych czynników kształtujących wielkość uzyskanych plonów kukurydzy należy właściwy dobór odmian. Wybierając odpowiedniego mieszańca nie ponosimy żadnych nakładów na produkcję, a może to przynieść korzyści produkcyjne przekraczające niekiedy 20% wielkości plonów ziarna. Stąd też zachęcamy do prawidłowego doboru odmiany pod względem przeznaczenia. Jest to szczególnie ważne, ponieważ kukurydza należy do grupy roślin charakteryzujących się dużym postępem hodowlanym. Jest to postęp nie tylko ilościowy, ale również dotyczący zmian jakościowych różnych odmian, które wymagają specjalnego podejścia do ich agrotechniki.

Obecnie w Europie uprawia się głównie odmiany kukurydzy wywodzące się od dwóch podgatunków: kukurydzy szklistej (ssp. indurata) oraz kukurydzy koński ząb (ssp. indentata). Coraz mniej odmian pochodzi od tylko jednego z wyżej wymienionych podgatunków, a w praktyce jest to połączenie linii wsobnych pochodzących od obu. Ziarno tych podgatunków różni się na przekroju, w tym przede wszystkim proporcjami bielma szklistego i mączystego. Typowe ziarno dla kukurydzy szklistej jest średniej wielkości, prawie okrągłe, o grubej warstwie bielma szklistego. Taki typ ziarna nazywamy z języka angielskiego „flint”. Jest ono przydatne do produkcji kasz i mąki. Również jest bardzo przydatne jako pasza treściwa w żywieniu bydła mlecznego, bowiem ze względu na niepełne trawienie skrobi w żwaczu, proces ten przesuwa się do jelita cienkiego (tzw. skrobia by-pass), przez co zwiększa się wydajność mleka. Ziarno końskiego zębu (typ dent) jest wydłużone i spłaszczone, z charakterystycznym zagłębieniem (rejestrem) na szczycie. W ziarniaku dominuje bielmo mączyste, stąd ziarno takie jest przydatne do produkcji skrobi i alkoholu (rys. 1). Rośliny tego podgatunku są duże, bogato ulistnione, przydatne do produkcji kiszonki dla bydła lub bioenergetyki. W odmianach mieszańcowych, ze względu na stosowane krzyżowania, mamy jednak najczęściej do czynienia z formami pośrednimi, ale bywają też odmiany o ziarnie zbliżonym do czystego typu flint lub dent.

Zrzut ekranu 2024 08 21 o 152010Rys. 1. Budowa i typ ziarna kukurydzy
(za Purwinemi Minakowskim, 2010)


Obok budowy ziarna omawiane typy różnią się wyglądem roślin a to ma wpływ na wymagania agrotechniczne odmian. Odmiany typu flint są z reguły niższe i słabiej ulistnione. Dlatego wymagają nieco gęstszych siewów dla lepszego zakrycia międzyrzędzi, większej konkurencyjności dla chwastów oraz zwiększenia liczby kolb. Odmiany typu flint są na ogół wcześniejsze, ale trudniej oddają wodę z ziarna. Stąd mogą pojawić się problemy w przypadkach opóźnionego rozwoju i chłodów w okresie dojrzewania. Natomiast odmiany typu dent są zwykle późniejsze, wyższe i obficiej ulistnione. Dlatego należy siać je rzadziej. Większość z nich ma też większe wymagania co do żyzności gleb. Ze względu na charakterystyczny rejestr na szczycie ziarno łatwiej wysycha, a więc skraca się okres miedzy dojrzałością fizjologiczną (stadium czarnej plamki), a optymalnym terminem omłotu. Z tego względu odmiany te mogą mieć nieco większą liczbę FAO.

W uprawie kukurydzy istotna jest wrażliwość mieszańca na niskie temperatury w krytycznych fazach rozwojowych, w których to ma miejsce formowanie i tworzenie poszczególnych elementów struktury plonu. W rozwoju tej jednorocznej rośliny w fazie od 6-tego do 12-tego liścia roślina buduje potencjalną strukturę plonu, ponieważ wtedy zawiązują się kolby oraz ustala się liczba rzędów ziarna w kolbie. Mieszańce o dużej tolerancji na chłody wykształcają więcej rzędów ziaren w kolbie oraz zawiązują więcej ziaren w rzędzie. Stąd też możliwe jest wykorzystanie potencjału plonotwórczego odmian w materiale siewnym. Trzeba zawsze pamiętać, kukurydza jest rośliną ciepłolubną i do właściwego kiełkowania nasion temperatura gleby na głębokości siewu powinna wynosić około 8-12°C. Często jednak w praktyce obserwujemy bardzo wczesne siewy, co z reguły odbija się niekorzystnie na dynamice i równomierności wschodów.

Odmiany typu flint mogą być siane w glebę niedogrzaną (5-6°C), stąd można wykonać wcześniejszy siew. Szczególnie są one przydatne do siewu w rejonach północnych i północno-wschodnich kraju, a także w przypadku konieczności przyspieszenia siewu w gospodarstwach o dużych areałach kukurydzy. Można je również uprawiać na glebach bardziej zwięzłych, wolniej nagrzewających się wczesną wiosną oraz w przypadku siewu bezpośredniego. W przypadku siewu odmian typu dent, powinien nastąpić on wyłącznie w glebę dobrze ogrzaną tzn. o temperaturze 8-12°C. Odmiany tego typu lepiej sprawdzają się i są bardziej przydatne na stanowiska szybciej nagrzewające się oraz na glebach lżejszych.

Ważną cechą odmian kukurydzy jest ich tolerancja na okresowe upały, niedobory wilgoci w glebie, które mogą pojawiać się pod koniec czerwca i potrafią znacząco obniżyć plon. W tym okresie kukurydza zazwyczaj kwitnie. Rośliny reagują przyspieszeniem wyrzucania wiech i uwalnianiem pyłku, pomimo braku gotowości znamion do jego przyjęcia. W efekcie tylko niewielkie ilości pyłku padają na znamiona i nie dochodzi do procesu zapłodnienia, czego efektem jest brak zaziarnienia kolb. Występują jednak znaczące różnice pomiędzy typami odmian. Odmiany typu dent sprawdzają się w regionach, w których regularnie od czerwca występują okresy wysokich temperatur, dopóki w glebie znajduje się zasób wody. Cechuje je krótki odstęp między pyleniem wiechy a znamionowaniem kolb. Nawet przy upałach powyżej 35°C podczas kwitnienia, do kiełkowania pyłku na znamionach wystarczy kilka godzin porannych z wyższą wilgotnością powietrza. Do zakończenia wzrostu wegetatywnego tych odmian może doprowadzić wyłącznie bardzo silna susza. Uprawa odmian w typie flint jest wysoce ryzykowna na stanowiskach bardzo suchych, zwłaszcza w okresie wysokich temperatur powietrza. Mieszańce te mogą bardzo szybko zareagować wstrzymaniem wzrostu łodyg i liści. Przy niedoborach wody w glebie zatrzymują rozwój wegetatywny i generatywny. Rośliny kwitną dopiero po wystąpieniu opadów. W latach bardzo ciepłych odmiany typu flint z reguły wytwarzają mniejsze blaszki liściowe oraz słabiej zaziarnione kolby w porównaniu do typu dent.

W tabeli 1 przedstawiono istotne różnice odmianowe dotyczące omawianych dwóch typów ziarna kukurydzy.

Zrzut ekranu 2024 08 21 o 152023Tab. 1. Różnice pomiędzy typem ziarna flint i dent
(www.cattle-manager.com)


W odniesieniu do wykorzystania dwóch typów kukurydzy (flint i dent) w żywieniu bydła należy pamiętać, że: ziarno typu flint jest bardzej przydatne jako pasza treściwa w żywieniu bydła mlecznego, bowiem ze względu na niepełne trawienie skrobi w żwaczu, proces ten przesuwa się do jelita cienkiego (tzw. skrobia by-pass), przez co sprzyja zwiększeniu wydajności mleka. Ziarno typu dent ma dużo bielma mączystego, stąd jest przydatne do produkcji skrobi i alkoholu, ale ze względu na to, że rośliny tego podgatunku są duże i bogato ulistnione, nadają się do produkcji kiszonki dla bydła.

 

okl HB7 82015

Ten artykuł pochodzi z magazynu Hodowca Bydła 7-8/2015

Kup prenumeratę

Piotr Wójcik

Instytut Zootechniki PIB

Balice

 

 

Z chwilą uwolnienia kwot mlecznych wiele gospodarstw poszukuje dodatkowych możliwości pozyskania środków finansowych na utrzymanie i prowadzenie gospodarstwa rolnego. Jedną z takich alternatyw jest zwiększenie atrakcyjności oferowanych produktów poprzez oferowanie przetworów mlecznych i wołowiny z ekologicznego chowu. Ponieważ, taka forma produkcji i dostępność asortymentu ekologicznego wysokiej jakości nadal nie zaspakaja potrzeb społeczeństwa jest to jedna z propozycji wypełnienia panującej w naszym kraju niszy.

Drożdże Saccharomyces cerevisiae w żywieniu bydła

Adam Mirowski

 

Żywienie ma kluczowy wpływ na stan zdrowia zwierząt i wyniki produkcyjne. Coraz większą popularność zdobywają różne dodatki paszowe, między innymi takie, które zawierają mikroorganizmy i ich metabolity. Najlepszym przykładem są drożdże Saccharomyces cerevisiae, które znajdują szerokie zastosowanie, między innymi w przemyśle farmaceutycznym, chemicznym i spożywczym oraz w badaniach naukowych, na przykład w biotechnologii. Używane są również w żywieniu zwierząt.

Wojciech Neja

Zakład Hodowli Bydła, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

 

Akcesja Polski do Unii Europejskiej spowodowała w sektorze mleczarskim daleko idące zmiany. Procesy restrukturyzacyjne dotyczyły zarówno producentów jak i przetwórców. Polska posiada sprzyjające warunki przyrodnicze i klimatyczne do chowu bydła mlecznego i produkcji mleka, które odgrywa ważną rolę w żywieniu człowieka. Jednocześnie zwraca się coraz większą uwagę na właściwości prozdrowotne, walory smakowe i dietetyczne mleka.

Tomasz Sakowski

Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu

 

W ostatnich latach obserwuje się renesans ras dwustronnie użytkowych, czyli charakteryzujących się dobrą wydajnością i mleczną i mięsną. W programach selekcyjnych tych ras hodowcy, doskonaląc cechy mleczności nie zapomnieli o użytkowości mięsnej ze względu na tradycje spożywania wołowiny w krajach pochodzenia tych zwierząt, jak również na sposób utrzymania, który związany był bardziej z gospodarką pasterską niż chowem opartym o systemy zamknięte z jednolitą dawką pokarmową przez cały rok.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.