Strefa Drób

Hodowca Drobiu 8/2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W numerze:

  1. Probiotyki alternatywą dla antybiotykowych stymulatorów wzrostu Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  2. Pasze rzepakowe w żywieniu drobiu Agnieszka Misiura 
  3. Nowoczesne metody walki z kokcydiozą Albert Nakielski
  4. Magazyn i sklep rolny w Ornecie Nowa inwestycja firm Supros i Agrochemia Katarzyna Markowska
  5. Dlaczego i kiedy warto stosować antyoksydanty w żywieniu drobiu? Katarzyna Ognik, Iwona Sembratowicz
  6. Właściwości technologiczne mięsa drobiowego, cz. I Anna Wilkanowska
  7. Choroby metaboliczne ptaków Oliwia Duszyńksa-Stolarska
  8. Wpływ stresu przedubojowego na jakość mięsa drobiowego Joanna Marć-Pieńkowska
  9. Biofiltry nowoczesna metoda ograniczająca emisję amoniaku z ferm Joanna Raczyńska
  10. Najważniejsze choroby gęsi  Joanna Marć-Pieńkowska
  11. Sucha ceramika odpowiednia do budowy kurników
  12. Rodzime rasy – czubatki Anita Zaworska

 

Kup prenumeratę, dostaniesz gratis segregator i Katalog Firm Drobiarskich - 95 zł  TUTAJ

Właściwości technologiczne mięsa drobiowego, cz. I

W dobie konkurencji, gdy na rynku oferowany jest szeroki asortyment mięsa i jego przetworów, coraz częściej zwraca się uwagę na parametry technologczne mięsa kształtujące jego jakość. Pod pojęciem jakości w najszerszym znaczeniu tego słowa rozumiemy zespół wszystkich istotnych dla danego produktu cech, decydujących o jego wartości użytkowej. Ponadto jak warto podkreślić, jakość nie ma tego samego znaczenia dla producentów, co dla konsumenta, który nie uczestniczy w procesie produkcji. Konsument oczekuje obecnie produktów bardzo dobrych jakościowo, bezpiecznych, o wysokiej wartości odżywczej, mięsa soczystego, kruchego, o odpowiednim smaku i zapachu oraz nadającego się do łatwego i szybkiego przygotowania do spożycia.

 

Stan polskiej infrastruktury rolniczej jest oceniany przez polskich rolników na dobry. Ich zdaniem jednak polskie rolnictwo wymaga jeszcze sporych inwestycji i modernizacji. Dopłaty i możliwość uzyskania kredytów z dobrym oprocentowaniem wspomagają procesy modernizacyjne polskiej wsi. Młodzi producenci drobiu dokonujący inwestycji w nowe budynki coraz częściej wybierają materiały, które będą w stanie zapewnić ptakom odpowiednie warunki bytowania. Do budowy wykorzystywane są np. ceramiczne cegły konstrukcyjne Porotherm. Jest to materiał w pełni naturalny, bezpieczny dla środowiska, odporny na gromadzenie się wilgoci. Posiada dobre parametry termoizolacyjne oraz akustyczne. Firma Wienerberger prognozuje, iż w II połowie roku nastąpi znaczący wzrost zainteresowania tym materiałem. Jest to związane m.in. z koniecznością zapewnienia właściwych warunków odchowu ptakom. Odpowiedni materiał odprowadza nadmiar gromadzącej się pary wodnej. Nadmierne zawilgocenie sprzyja bowiem zachorowaniom ptaków.

 

Wpływ stresu przedubojowego na jakość mięsa drobiowego

Mięso drobiowe, ze względu na krótki cykl produkcyjny i tym samym niższe koszty produkcji, w porównaniu z mięsem dużych zwierząt rzeźnych, staje się coraz bardziej popularne. Dynamika wzrostu konsumpcji mięsa drobiowego jest duża. Jednak współczesne technologie produkcji zwierzęcej stwarzają wiele sytuacji stresujących, a oddziaływanie stresorów na organizm ptaków stymuluje powstawanie wad mięsa. Na jakość mięsa drobiowego mogą wpływać takie czynności przedubojowe jak: głodzenie przedubojowe, chwytanie, załadunek, transport i ogłuszanie zwierząt. Już zmiana otoczenia powoduje, że ptaki odczuwają strach, a ten jest głównym czynnikiem stresowym, mogącym powodować pogorszenie jakości tuszek. Szczególnie małą odporność na tego rodzaju stres wykazują indyki. Powstałe, w wyniku oddziaływania stresorów, wady mięsa, obniżają jego wartość technologiczną i są przyczyną strat dla hodowców drobiu.

 

Probiotyki alternatywą dla antybiotykowych stymulatorów wzrostu

Zaburzenia przyrostów masy ciała są wciąż aktualnymi problemami na fermach utrzymujących drób rzeźny. Przyczyn prowadzących do zahamowania przyrostów może być bardzo wiele tj. niedobory składników odżywczych, zaburzenia apetytu, czy też przebyte schorzenia i okresy rekonwalescencji. Bardzo często jednak za zaburzenia przyrostów masy ciała odpowiadają zakażenia przewodu pokarmowego, które w większości przypadków mogą przybierać formę subkliniczną (bez widocznych zewnętrznych objawów zakażenia).

 

Pasze rzepakowe w żywieniu drobiu

Obecnie produkcja oleju oparta jest na przerobie nasion rzepaku. Co za tym idzie rozwój rynku rzepakowego jest również związany z produkcją biopaliw. Wytłoki rzepakowe, czyli makuch to produkt uboczny podczas tłoczenia w prasach nasion rzepaku. Wszystkie zabiegi związane z produkcją oleju, powodują znaczne zwiększenie ilości produktów ubocznych, powstających podczas tłoczenia i ekstrakcji z nasion rzepaku. Z jednej tony rzepaku można otrzymać ok. 650 kg makuchu rzepakowego. Wytłoki rzepakowe są bardzo bogate w tłuszcz (10-20% suchej masy) i białko (30-35% suchej masy).

 

Rodzime rasy – czubatki

Czubatka – kura pochodzenia polskiego, wyróżnia się dużym bujnym czubem i brodą, które efektownie i elegancko wyglądają u odmian łuskowanych. W Polsce nazywane są czubatkami polskimi brodatymi, ale często można spotkać się z nazwą Padewska. Zaliczana do jednych z najczęściej utrzymywanych kur ozdobnych w Polsce. Można o niej powiedzieć, że to jedna z najpiękniejszych kur świata. To rasa o niezwykle zawiłych korzeniach, bo jeszcze niedawno, a nawet czasem i dziś nazywana jest białoczubą holenderską, której nazwa często używana jest na obszarach niemieckojęzycznych.

 

Choroby metaboliczne ptaków

Choroby metaboliczne stanowią bardzo zróżnicowaną grupę schorzeń. Etiologia w przypadku wielu chorób jest dobrze poznana, natomiast przyczyny niektórych nie są jednoznacznie określone. Jednostki chorobowe charakteryzują się silnym zróżnicowaniem pod względem występowania. Przyczyny chorób metabolicznych mają najczęściej charakter złożony, dlatego najskuteczniejszym sposobem zapobiegania jest odpowiednia profilaktyka oraz zapewnienie optymalnych warunków utrzymania zwierząt.

 

Najważniejsze choroby gęsi

Joanna Marć-Pieńkowska
Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej
UTP Bydgoszcz

Prawidłowa ochrona zdrowia ptaków odgrywa kluczową rolę w osiąganiu dobrych wyników ekonomicznych. Intensyfikacja chowu gęsi oraz tworzenie hodowli wielkostadnych związane są niestety z występowaniem nowych problemów zdrowotnych u ptaków, mogących przynosić znaczne straty dla producenta oraz hodowcy. Przyczyną padnięć gęsi mogą być choroby bakteryjne (w tym głównie zakażenia Salmonella, Pasteurella, Mycoplasma i E. coli), wirusowe (najgroźniejsza choroba Derzsyego), zakażenia grzybicze oraz inwazje pasożytnicze. Straty dla hodowcy związane są również z występowaniem schorzeń spowodowanych błędami żywieniowymi (na przykład skaza moczanowa).

Choroby bakteryjne

Salmonelloza gęsi – chorobę wywołują drobnoustroje z rodzaju Salmonella (głównie S. typhimurium, S. enteritidis, rzadziej S. anatum). Choć gęsi są wrażliwe w każdym wieku, to jednak najczęściej chorują gąsięta od 1 do 10 tygodnia życia. Okres trwania choroby wynosi od 2-8 dni (u młodszych osobników), do nawet 1-2 miesięcy (u starszych). Źródłem zakażenia mogą być chore ptaki i nosiciele oraz zakażone jaja wylęgowe, pastwiska dla gęsi, kał i zanieczyszczone nim kojce, ściółka, środki transportu oraz zbiorniki wodne. Dodatkowo do zachorowania przysposabiać może brak higieny pomieszczeń, wybiegów, pastwisk, równoczesny i mieszany chów kilku gatunków ptaków, niedobory witaminy A.
Okres inkubacji trwa od 4 do 6 dni, następnie pojawiają się objawy kliniczne. U młodych gęsi występuje śluzowy wypływ z worków spojówkowych, zapalenie spojówek lub kataralny wypływ z otworów nosowych. Ptaki mogą wykonywać nieskoordynowane ruchy kończyn, mogą być senne, mają mniejszy apetyt, ale większe pragnienie, pojawia się biegunka.
U starszych osobników oprócz biegunki występuje ogólne osłabienie oraz duszność. Śmierć zwierząt najczęściej następuje nagle. Śmiertelność jest stosunkowo wysoka – dochodzi do 25%.
Leczenie obejmuje likwidację stada (w przypadku małych stad), stosowanie terapeutyków (leczenie skojarzone – antybiotyki z sulfonamidami o przedłużonym działaniu). Należy pamiętać, by wybiegi i pomieszczenia dokładnie dezynfekować i wybielić wapnem gaszonym. Nawóz organiczny trzeba poddać odkażaniu biotermicznemu lub spalić.

Pastereloza – wywoływana jest przez pałeczkę posocznicy krwotocznej Pasteurella multocida. Jest wysoce zaraźliwą chorobą ptaków o najczęściej ostrym przebiegu, dużej zachorowalności i wysokiej śmiertelności. Występuje głównie w dużych stadach gęsi i ma charakter sezonowy. Ponieważ rozwojowi choroby sprzyjają niska temperatura i wysoka wilgotność najczęściej pojawia się w okresie jesienno-zimowym oraz wczesnowiosennym. Zakażenie następuje przez układ oddechowy i pokarmowy oraz przez uszkodzone powłoki skórne. Wystąpieniu choroby sprzyja niekorzystny mikroklimat – zła wentylacja, znaczne wahania dobowe temperatury i wilgotności oraz nadmierne zagęszczenie ptaków a także niewłaściwa ściółka. Czynnikami usposabiającymi do zachorowania są niedobory witaminy A, stres oraz występowanie innych przewlekłych chorób. Profilaktycznie, w celu zapobiegnięcia zachorowaniu stosuje się szczepionki. Leczenie obejmuje stosowanie odpowiednich antybiotyków. Gdy już wystąpi pastereloza, zaleca się prowadzenie monitoringu serologicznego stada, by zapobiec nawrotom choroby.

Mykoplazmoza – często diagnozowana choroba w wielkostadnych i wielowiekowych fermach drobiu, wywołana przez różne typy mykoplazm. U gęsi mogą występować Mycoplasma anatis i Mycoplasma anseris, wywołując objawy chorobowe układu oddechowego. Objawy kliniczne występują u ptaków od trzeciego tygodnia życia. Zakażenie następuje najczęściej drogą aerogenną poprzez układ oddechowy. Mykoplazmy wnikają do worków powietrznych oraz płuc, następnie przenikają do układu krwionośnego i rozprzestrzeniają się w organizmie. Mykoplazmy mają zdolność do przenoszenia na potomstwo. Ma to olbrzymie znaczenie w szerzeniu się choroby w stadzie. Dodatkowo mykoplazmoza może utrzymywać się w stadzie przez długi czas i może wywoływać duże straty w produkcji. W wielu krajach stosuje się badania przesiewowe- badania serologiczne, pozwalające na eliminację osobników zakażonych. Ponadto wprowadzane zostały, również w Polsce, szczepionki chroniące ptaki przed zakażeniem, co pomogło w dużym stopniu ograniczyć występowanie choroby w stadzie.

Kolibakterioza – wywoływana jest przez pałeczki Escherichia coli. Bakteria ta wchodzi w skład fizjologicznej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego i tylko niektóre serotypy E. coli są chorobotwórcze. E. coli może występować w paszy oraz w wodzie. Zachorowaniu na kolibakteriozę sprzyjają uszkodzenia układu oddechowego, w tym worków powietrznych; uszkodzenia układu pokarmowego lub zaburzenia równowagi populacji bakteryjnej przewodu pokarmowego, stres, nadmierne zagęszczenie, nagła zmiana paszy, niekorzystny mikroklimat oraz zarobaczenie stada. Leczenie polega na podawaniu antybiotyków. Niestety w ostatnich latach obserwuje się wzrost oporności szczepów Eschericha coli na antybiotyki, co powoduje, że leczenie jest nieskuteczne. Zmiany chorobowe często są nieswoiste i trudne do diagnozowania. W przypadku podejrzenia wystąpienia kolibakteriozy w stadzie zaleca się przekazanie padłych sztuk do laboratorium, by potwierdzić diagnozę oraz wykonać antybiotykogram celem określenia wrażliwości szczepu Escherichia coli na antybiotyki.

Choroba wirusowa

Choroba Derzsy’ego – jest wywoływana przez wirus należący do rodziny parwowirusów. Wirus namnaża się w zarodkach gęsich, a także w pierwotnych hodowlach komórek przygotowanych z tych zarodków. Największą wrażliwość na zakażenie wykazują jednodniowe gąsięta, wraz z wiekem gęsi wrażliwość zmniejsza się. Okres trwania choroby zależy od jej przebiegu (od 24-48 h w formie ostrej – głównie u młodych gąsiąt nie posiadających przeciwciał matczynych) do kilkunastu dni (w formie przewlekłej o łagodniejszym przebiegu – u gęsi posiadających przeciwciała matczyne). W stadzie choroba trwa około 3 tygodni. Najwyższą śmiertelność notuje się między 10-17 dniem życia ptaków. Jeżeli choroba pojawia się po raz pierwszy w stadzie śmiertelność może sięgać nawet do 90% stada. W następnych latach upadki sięgają 20-30%. Gęsi, które wyzdrowiały są jednak gorzej upierzone, widoczne jest zahamowanie w rozwoju do 8 tygodnia ich życia oraz osiągają mniejszą masę ciała. Zakażenie wirusem następuje przede wszystkim drogą horyzontalną – źródłem zakażenia może być woda i pasza zanieczyszczona kałem chorych ptaków, zainfekowany sprzęt i ściółka. Zakażenie następuje przez przewód pokarmowy. Wirus namnaża się w ścianie jelit, później wnika do krwioobiegu powodując wiremię. Występuje również zakażenie drogą transowarialną na potomstwo. Czynnikiem, który sprzyja zachorowaniu jest przeziębienie zwierząt, transport, stres, brak higieny wychowu oraz złe warunki środowiskowe.
Zwalczanie choroby Derzsy’ego w fermach gęsi jest bardzo trudne, ponieważ parwowirus gęsi (GPV) jest bardzo oporny na działanie eteru i chloroformu oraz względnie oporny na środki dezynfekcyjne takie jak fenol czy formalina. Profilaktyka polega na stworzeniu ptakom jak najlepszych warunków chowu, pielęgnacji oraz izolacji ferm od siebie. Należy przestrzegać zasad prawidłowej dezynfekcji obiektu. W celach profilaktycznych w 1982 roku po raz pierwszy wprowadzono w Polsce powszechne szczepienia ochronne stad reprodukcyjnych gęsi, co znacznie ograniczyło zachorowalność. Gąsięta szczepi się przeciw chorobie Derzsy’ego w 9-14 dnia życia. Wcześniej, w pierwszym dniu życia, zaleca się podanie jednodniowym pisklętom surowicy odpornościowej, co zapewnia gęsiętom odporność do 14 dnia życia, jednak nie zabezpiecza tych ptaków, które zostały zakażone wirusem poprzez jajo.

Zakażenia grzybicze

Aspergiloza – to najczęściej występująca grzybica u gęsi. Od chorych ptaków izoluje się głównie A. fumigatus, rzadziej A. flavus i A. Niger. Jest głównie infekcją układu oddechowego. U gąsiąt aspergiloza występuje w formie ostrej z wysokim odsetkiem śmiertelności w pierwszych dniach życia. U osobników dorosłych dominuje postać chroniczna, która charakteryzuje się zmianami ziarniniowatymi w płucach i workach powietrznych. Do zakażenia najczęściej dochodzi drogą inhalacyjną, przeważnie zimą (rośnie zawartość spor grzyba w powietrzu) i głównie w pomieszczeniach zamkniętych. Leczenie infekcji grzybiczych u ptaków jest poważnym problemem dla lekarzy weterynarii z powodu trudności ze zdiagnozowaniem choroby a następnie z określeniem stadium infekcji oraz z powodu trudności z ustaleniem odpowiednich dawek preparatów leczniczych. Możliwość infekcji jest minimalizowana jeśli przestrzega się rygorystycznie programów dezynfekcyjnych ferm hodowlanych, jednak należy pamiętać, że całkowita eliminacja grzybów ze środowiska bytowania gęsi nie jest możliwa.

Inwazje pasożytnicze

Nicienie – stanowią największą grupę pasożytów występujących u gęsi, a najbardziej powszechnym rodzajem jest Amidostomum anseris, który wywołuje chorobę o nazwie amidostomoza. Do zarażenia dochodzi jajami inwazyjnymi, które mogą znajdować się w ściółce, wilgotnej ziemi, paszy oraz w wodzie. Niestety, zarówno pastwiska jak i pastwisko-wodna hodowla gęsi sprzyja występowaniu i rozprzestrzenianiu się wielu inwazji pasożytniczych. Celem zabezpieczenia przed pasożytami układu pokarmowego gąsięta należy odchowywać w izolacji od gęsi dorosłych. Dodatkowo zwierzęta po raz pierwszy należy odrobaczyć po miesięcznym pobycie na pastwisku i powtórnie po 3-4 tygodniach.
Tasiemce nie są zwykle problemem w produkcji gęsi, gdyż tasiemczyce pojawiają się przede wszystkim u gęsi mających dostęp do naturalnych cieków wodnych. Ptaki zarażają się głównie poprzez zjedzenie oczlików albo ryb z larwami. Gęsi są żywicielem ostatecznym, a pasożyty umiejscawiają się w jelicie cienkim. Najostrzejszy przebieg choroba ma u młodych gęsi zarażonych najbardziej patogennymi tasiemcami i wówczas może powodować znaczną śmiertelność. Objawy to osłabienie, biegunka, niedokrwistość oraz postępujące wychudzenie. Może występować wzmożone pragnienie. Chore ptaki wyraźnie odstają od stada. Mogą pojawiać się objawy ze strony układu nerwowego: utrata równowagi, przewracanie się, niedowład kończyn, przyjmowanie nienaturalnej pozycji. W celu wykrycia członów tasiemca lub jego jaj bada się odchody zwierząt. W leczeniu stosuje się prazikwantel w dawce jednorazowej oraz flubendazol w postaci premiksu leczniczego. Zapobieganie ze względu na powszechne występowanie żywicieli pośrednich jest trudne. Zaleca się regularne profilaktyczne odrobaczania.

Schorzenia spowodowane błędami żywieniowymi

Błędy żywieniowe powodujące schorzenia układu pokarmowego wynikają z niedoboru witamin, soli mineralnych, podawania źle zbilansowanych pasz lub pasz skażonych i zanieczyszczonych. Najczęściej spotykanym schorzeniem spowodowanym błędami żywieniowymi u gęsi jest skaza moczanowa. Pojawia się głównie, gdy mieszanka paszowa ma źle zestawione komponenty (niedobór witaminy A, nadmiar białka, soli kuchennej i soli metali ciężkich). Przegrzanie lub schłodzenie piskląt, zmoczenie puchu i w rezultacie przeziębienie a także niedobór wody, brak ruchu i inne czynniki powodujące zaburzenia pracy nerek prowadzą do zwiększenia w organizmie poziomu kwasu moczowego. W zależności od miejsca odkładania się kwasu moczowego odróżnia się jelitową, nerkową i stawową postać skazy. Ta pierwsza objawia się osowieniem, biegunką, szybkim chudnięciem, często gwałtowną śmiercią. Postać nerkowa charakteryzuje się obrzękiem nerek. Postać stawowa wiąże się z wychudzeniem, utrudnionym poruszaniem się i powolną śmiercią. Zapobieganie i leczenie skazy moczanowej polega na podawaniu zwiększonych ilości witaminy A w diecie. Należy stosować prawidłowe żywienie z dostępem do świeżej wody.

Podsumowując, w trosce o zdrowie gęsi i w celu uzyskiwania wysokich wyników produkcyjnych należy zadbać o odpowiednie warunki chowu, prawidłowe żywienie i zarządzanie fermą, higienę i właściwą dezynfekcję oraz ochronę biologiczną fermy, a także przestrzegać programów szczepień. Postępowanie zgodne z zaleceniami pozwoli zminimalizować ryzyko wystąpienia różnych jednostek chorobowych, które mogą być przyczyną znacznych strat dla hodowców gęsi.

Piśmiennictwo dostępne u autora

 

HD2

Ten artykuł pochodzi z magazynu Hodowca Drobiu 8/2013

Kup prenumeratę
© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.