Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 1-2/2013

HTCH 1 2.2013 okl

W numerze:

  1. Choroby loch spowodowane nieprawidłowym żywieniem Anita Zaworska
  2. Żywienie prosiąt z dodatkiem mączki rybnej Agnieszka Misiura
  3. Strączkowe najlepsze źródło krajowego białka Karolina Śmiatacz, Grażyna Szymańska, Agnieszka Faligowska
  4. Białko w odpowiedniej jakości i ilości dla prosiąt Agnieszka Misiura
  5. Mieszalnik do pasz na fermie trzody chlewnej Wojciech Grudzień
  6. Genetyczne uwarunkowania jakości mięsa Artur Mazurowski
  7. Właściwa higiena pasz. Niezwykle ważny element w produkcji świń Agnieszka Misiura
  8. Grupowe utrzymanie loch Wojciech Grudzień
  9. Świnie popadają w depresję! Daj im zabawkę Krzysztof Karpiesiuk 
  10. Wykorzystanie biotechnologii w rozrodzie świń Damian Knecht, Anna Jankowska-Mąkosa
  11. Najważniejsze cechy użytkowości rozrodczej świń Damian Knecht, Anna Jankowska-Mąkosa, Sebastian Środoń
  12. Znaczenie ras: duroc i pietrain w hodowli i produkcji świń w Polsce Wanda Milewska
  13. Czy dalsza poprawa mięsności tuczników ma sens? Wanda Milewska
  14. Afrykański pomór świń (African swine fever – ASF) Henryk Maciołek
  15. VIV China 2012 Stuart Lumb
  16. Zdrowie układu oddechowego gwarantem optymalnej produkcji lek. wet. Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  17. Bezpieczeństwo biologiczne w chorobach zakaźnych trzody chlewnej Zdzisław Gliński, Krzysztof Kostro
  18. Z teczki lekarza weterynarii - żelazo  Wojciech Grudzień

 

Kup prenumeratę, w prezencie otrzymasz segregator oraz KATALOG BRANŻOWY TRZODA CHLEWNA - 70 zł TUTAJ

Świnie popadają w depresję! Daj im zabawkę

Krzysztof Karpiesiuk
Katedra Hodowli Trzody Chlewnej,
Wydział Bioinżynierii Zwierząt, UWM w Olsztynie

Kanibalizm jest chorobą, która coraz częściej występuje w chlewniach. Występuje najczęściej w grupach starszych warchlaków i tuczników (najczęściej u świń powyżej 30kg), szczególnie u zwierząt utrzymywanych w systemie bezściołowym. Najczęściej kanibalizm przejawia się w postaci: obgryzania ogonów, uszu u świń, a także wygryzania boków i sromów, zagryzaniem potomstwa przez lochę. Jest to zjawisko uciążliwe dla hodowców, a przede wszystkim powodujące duże straty w produkcji. Świnie słabo przyrastają, pogarsza się również wykorzystanie paszy na kilogram przyrostu masy ciała.

 

Afrykański pomór świń (African swine fever – ASF)

Henryk Maciołek
SITR O/Piotrków Trybunalski

Jest to choroba zakaźna i zaraźliwa trzody chlewnej, o przebiegu klinicznym ostrym, a zmiany anatomo-patologiczne są podobne do ostrej postaci pomoru klasycznego świń. ASF charakteryzuje się dużą śmiertelnością. Choroba wywoływana jest przez wirus afrykańskiego pomoru świń (ASFV), który jest jedynym przedstawicielem rodziny wirusów ASF-like.

 

Żywienie prosiąt z dodatkiem mączki rybnej

Agnieszka Misiura

Coraz częściej pasze dla trzody chlewnej są uzupełniane dodatkami pochodzenia zwierzęcego, ze względu na niską zawartość składników mineralnych, witamin oraz niską zawartość białka. Mączki rybne od szeregu lat są stosowane w żywieniu trzody chlewnej. W kraju nie produkuje się wystarczającej ilości mączek rybnych, dlatego część z nich musi być importowana. Dużymi producentami takich mączek są: Peru (mączki o bardzo dobrej jakości produkowane z całych i świeżych ryb), Chile, Norwegia, Islandia, Chiny, Tajlandia, USA, Japonia i Dania. Światowa produkcja roczna to ponad 6,3 mln ton mączek rybnych.

 

Znaczenie ras: duroc i pietrain w hodowli i produkcji świń w Polsce

Wanda Milewska,
UWM w Olsztynie

Pietrain to rasa wytworzona w Belgii. Uchodzi za najbardziej mięsną świnię na świecie. Po raz pierwszy osobniki tej rasy, jako dar Polonii belgijskiej, sprowadzono do Polski (do Kortowa – w Olsztynie) w 1965 roku. Jednak hodowla w tamtych latach nie powiodła się.

 

Zdrowie układu oddechowego gwarantem optymalnej produkcji

lek. wet. Agnieszka Wilczek-Jagiełło
UP Lublin

Pomimo istotnego postępu w dziedzinie rozpoznawania czynników etiologicznych oraz coraz nowszych i bardziej skutecznych metod profilaktyki i zwalczania chorób układu oddechowego wciąż pozostają one jednym z najtrudniejszych do opanowania problemów w chlewniach, zwłaszcza tych wielkotowarowych.

 

Strączkowe najlepsze źródło krajowego białka

Karolina Śmiatacz, Grażyna Szymańska, Agnieszka Faligowska
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Katedra Agronomii

Rozwój każdej z dziedzin nauki prowadzi do ogólnie pojętego postępu, powstania czegoś innowacyjnego, mającego przede wszystkim wywierać pozytywny efekt na naukę i gospodarkę. Należy przypomnieć na wstępie, że nauka to najistotniejszy kulturotwórczy, cywilizacyjny i ekonomiczny czynnik postępu w nowoczesnym świecie. Na przestrzeni lat do owego postępu przyczyniła się między innymi dziedzina nauki jaką jest genetyka, poprzez wykorzystywanie organizmów genetycznie modyfikowanych. Niestety, dzisiaj kwestie związane z GMO nadal budzą wiele kontrowersji i z pewnością stanowią tematykę, która będzie przedmiotem dyskusji nie tylko środowiska naukowego, ale również politycznego i medialnego w ciągu kilku najbliższych lat.

 

Mieszalnik do pasz na fermie trzody chlewnej

Wojciech Grudzień

W związku z faktem, iż zdecydowana większość producentów trzody chlewnej produkuje paszę we własnym zakresie, to uzasadnione wydaje się poruszenie najważniejszego tematu jakim jest mieszanie komponentów paszowych i w efekcie otrzymanie paszy farmerskiej. Chociaż temat wydawać się może prozaiczny i według niektórych w całości jasny, to w tym artykule zostaną rozpatrzone dosyć niecodzienne kwestie.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.