Strefa Indyk

Indyk Polski 49 (4/2014)

W numerze:

  1. Mikotoksyny a żywienie zwierząt Katarzyna Śliżewska
  2. Uboczne produkty przetwórstwa ryb w żywieniu indyków rzeźnych Jan Jankowski, Dariusz Mikulski
  3. Żywienie indyków rzeźnych hybrid conventer dietami o zmniejszonej zawartości wapnia i fosforu doświadczenie 2 David E.Laurin, Jan Jankowski, Krzysztof Kozłowski
  4. Ekonomiczne znaczenie chorób indyków Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk
  5. Skaza moczanowa drobiu Oliwia Duszyńska-Stolarska
  6. Mechanizm odpowiedzi immunologicznej u ptaków Oliwia Duszyńska-Stolarska
  7. Źródła emisji tlenku i dwutlenku węgla w indyczniku Katarzyna Jankowska
  8. Koncepcja poprawy ekonomiki hodowli drobiu przez energetyczne wykorzystanie pomiotu drobiowego Wiesław Jodkowski, Andrzej Sitka, Bogusław Szumiło
  9. Echa I Kongresu Praktyki Terenowej Katarzyna Markowska
  10. Najlepszy start dla twoich piskląt – kilka praktycznych uwag Ireneusz Czajkowski, dr Carlo Norci
  11. Akademia Indyka wsparciem dla hodowców indyków Karolina Pietrzko
  12. Kolejny podatek w drobiarstwie? Czy Fundusz Wzajemnej Pomocy w Stabilizacji Dochodów Rolniczych polegnie w Sejmie? Katarzyna Markowska, Tadeusz Niesiobędzki
  13. 8-10.09.2014, Kazimierz Dolny XXVI Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie „Nauka praktyce drobiarskiej – praktyka drobiarska nauce” Katarzyna Markowska 
  14. Konferencja Kartzfehn, Ostróda Piotr Lisiecki
  15. Potęga drobiarska – Polska 2020 konferencja Indykpol S.A. Piotr Lisiecki
  16. Święto indyka w Trzebiechowie Marian Biegański
  17. Odpady z ferm i opłaty za korzystanie ze środowiska Emilia Hojnowska
  18. Grypa ptaków znowu zagraża Europie Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk

 

Kup prenumeratę, w prezencie otrzymasz segregator i Katalog Firm Drobiarskich 2017/2018 - 60zł  TUTAJ

Konferencja Kartzfehn, Ostróda

Piotr Lisiecki

 

Jest zwyczajem firm z tradycjami, poważnie traktujących kontrahentów, spotykać się z nimi i dzielić swoją wiedzą. Jest też w zwyczaju spędzać ze swoimi współpracownikami i odbiorcami czas mniej oficjalnie, by wymienić się doświadczeniami w luźniejszej atmosferze. Firmą z półwieczną tradycją, od dawna obencną na polskim rynku jest niemiecki Kartzfehn, dlatego bez zdziwienia przyjęliśmy zaproszenie do spotkania w Ostródzie 23 października 2014.

Mechanizm odpowiedzi immunologicznej u ptaków

Oliwia Duszyńska-Stolarska, Uniwersytet Technologiczno Przyrodniczy w Bydgoszczy

Układ odpornościowy stanowi niezwykle skomplikowany mechanizm pozwalający na zabezpieczenie organizmu przed wniknięciem czynników infekcyjnych. Utrzymanie równowagi środowiska wewnętrznego w przypadku narażenia na patogeny jest niezwykle istotnym oraz trudnym zadaniem. Natomiast przemysłowy chów drobiu niewątpliwie naszpikowany jest wieloma czynnikami, które mogą zaburzyć wewnętrzną równowagę organizmu.

Źródła emisji tlenku i dwutlenku węgla w indyczniku (2)

Katarzyna Jankowska PAN Olsztyn

Miernikiem stanu higienicznego pomieszczeń inwentarskich jest poziom koncentracji gazów, w tym głównie NH₃, H₂S, które są związkami niebezpiecznymi zagrażającymi głównie zdrowiu ludzi pracujących na fermach i bezpośrednio zwierzętom obecnym w takich pomieszczeniach.

Źródła emisji tlenku i dwutlenku węgla w indyczniku

Katarzyna Jankowska PAN Olsztyn

Miernikiem stanu higienicznego pomieszczeń inwentarskich jest poziom koncentracji gazów, w tym głównie NH₃, H₂S, które są związkami niebezpiecznymi zagrażającymi głównie zdrowiu ludzi pracujących na fermach i bezpośrednio zwierzętom obecnym w takich pomieszczeniach.

W dniach 8-10.09.2014 w Kazimierzu Dolnym odbyło się XXVI Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA „Nauka praktyce drobiarskiej – praktyka drobiarska nauce”. W tym roku organizatorem konferencji była Katedra Biologicznych Podstaw Produkcji Zwierzęcej Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Przewodniczącym Komitetu Organizacyjnego był prof. dr hab. Antoni Brodacki.

Uboczne produkty przetwórstwa ryb w żywieniu indyków rzeźnych

Jan Jankowski, Dariusz Mikulski
Katedra Drobiarstwa, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Prawidłowe żywienie indyków w pierwszych tygodniach ich życia wymaga wysokiej zawartości białka ogólnego w mieszankach, sięgającej nawet 28%. Zastosowanie poekstrakcyjnej śruty sojowej jako jedynego surowca wysokobiałkowego w mieszankach może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania przewodu pokarmowego indycząt. Dlatego też w praktyce, w mieszankach pokarmowych na pierwszy okres odchowu indyków stosuje się zazwyczaj także inne wysokobiałkowe surowce paszowe, a przede wszystkim mączki rybne i białko ziemniaczane.

Marian Biegański,  Indyk Lubuski

23 Sierpnia w Trzebiechowie odbyło się II Święto Indyka połączone z piknikiem drobiarskim. Imprezę zorganizowały: Bomadek – ubojnia indyków, Urząd Gminy w Trzebiechowie, Lubuska Izba Rolnicza, Indyk Lubuski, Trzebiechowski Ośrodek Kultury i lokalna grupa działania – Między Odrą a Bobrem.

Skaza moczanowa drobiu

Joanna Marć-Pieńkowska
Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, UTP Bydgoszcz

Skaza moczanowa jest chorobą spowodowaną odkładaniem się nadmiaru kwasu moczowego w stawach oraz narządach wewnętrznych na skutek zaburzenia pracy nerek. Podwyższone stężenie kwasu moczowego może być spowodowane zwiększeniem jego produkcji bądź zmniejszonym (a nawet zahamowanym) jego wydalaniem. Skaza moczanowa jest zaburzeniem metabolicznym występującym często u drobiu domowego.

Grypa ptaków znowu zagraża Europie

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski, AVICONS – Warszawa

Jak donosi Internetowy Portal Spożywczy z 10 listopada br. za niemiecką agencją „dpa”, w fermie indyków w Meklemburgii – Pomorzu Przednim (Niemcy), w miejscowości Heinrichswalde, stwierdzono obecność bardzo groźnego, występującego dotąd tylko w Azji, szczepu wirusa grypy ptaków H5N8. Niecały tydzień później ogniska tego szczepu wykryto w Holandii i Wielkiej Brytani.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.