Strefa Indyk

Indyk Polski 49 (4/2014)

Koncepcja poprawy ekonomiki hodowli drobiu przez energetyczne wykorzystanie pomiotu drobiowego

Wiesław Jodkowski, Politechnika Wrocławska
Andrzej Sitka, Politechnika Wrocławska
Bogusław Szumiło, Apliterm S.C. Wrocław

W związku z pojawieniem się Rozporządzenia Komisji (UE) Nr 592/2014 z dnia 03.06.2014, które dopuszcza spalanie pomiotu drobiowego jako paliwa (nie jako odpad, jak było dotychczas), otwiera się możliwość zastąpienia gazu, oleju opałowego lub innego paliwa konwencjonalnego do wytwarzania energii cieplnej do ogrzewania pomieszczeń inwentarskich, ciepłem wytwarzanym z pomiotu. Artykuł zawiera opis koncepcji instalacji zgazowania pomiotu drobiowego, która jednocześnie rozwiąże problem utylizacji pomiotu, obniży koszty ogrzewania oraz rozwiąże problem emisji odorów i amoniaku w fermach drobiowych.

Katarzyna Markowska, Tadeusz Niesiobędzki

Na strony Rządowego Centrum Legislacji trafił projekt kolejnego, obok Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego (oraz ośmiu innych), Funduszu, tym razem Funduszu Wzajemnej Pomocy w Stabilizacji Dochodów Rolniczych. Jego celem jest utworzenie kasy, z której będą wypłacane rekompensaty z tytułu obniżenia dochodów producentów rolnych sprzedających płody rolne, w tym: zboża, rzepak, rzepik, strączkowe, kukurydzę, owoce i warzywa, tytoń, chmiel, ziemniaki, buraki cukrowe, truskawki, mleko oraz zwierzęta: świnie, bydło, konie, owce, kozy, króliki i drób.

Odpady z ferm i opłaty za korzystanie ze środowiska

Emilia Chojnowska

Dzień 15 marca jest terminem składania do Marszałka województwa rocznego sprawozdania o odpadach i o gospodarowaniu odpadami. Obowiązek ten dotyczy wytwórcy zobowiązanego do prowadzenia ewidencji odpadów. Obowiązki ewidencyjne dotyczą przedsiębiorców wytwarzających, zbierających, transportujących, odzyskujących oraz unieszkodliwiających i składujących odpady.

Mikotoksyny a żywienie zwierząt

Katarzyna Śliżewska
Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, Politechnika Łódzka

Mikotoksyny to toksyczne wtórne metabolity niektórych gatunków grzybów strzępkowych, głównie należących do rodzajów Aspergillus, Penicillium i Fusarium. Ich nazwa pochodzi od greckiego słowa mykos – grzyby i łacińskiego toxicum – trucizna lub toksyna. Mogą stanowić zanieczyszczenie żywności i pasz, zwłaszcza zbóż, produktów zbożowych, orzechów, nasion oleistych, mleka i mięsa. Mikotoksyny mogą być wytwarzane przez grzyby pleśniowe na różnych etapach, w trakcie wegetacji już na polu, podczas zbioru, a także podczas przechowywania i transportu surowca roślinnego. Występują w grzybni, ale mogą pojawić się także w sporach. Produkowane są zazwyczaj po zakończeniu fazy stacjonarnej wzrostu. Wytwarzanie mikotoksyn jest specyficzne dla gatunku, a nawet dla szczepu. Udowodniono, że im bardziej skomplikowany jest szlak wytwarzania toksyny, tym mniejsza liczba gatunków grzybów ją produkuje (Rocha i wsp., 2014).

Katarzyna Markowska

Około 100 lekarzy weterynarii, specjalistów chorób drobiu, wzięło udział w I Kongresie Praktyki Terenowej, który odbył się w dniach
3-4 października 2014 roku w Ostródzie. Jego organizatorem była firma Biopoint. Podczas dwóch dni swoimi doświadczeniami z terenu podzielili się specjaliści z zakresu chorób drobiu z całego świata, w tym także z Polski. Partnerami wydarzenia były firmy: Kilco, Grelavi, InsektPol, Alior Bank, SLW Biolab oraz AviPoint.

Tagi:

Piotr Lisiecki

Jest zwyczajem firm z tradycjami, poważnie traktujących kontrahentów, spotykać się z nimi i dzielić swoją wiedzą. Jest też w zwyczaju spędzać ze swoimi współpracownikami i odbiorcami czas mniej oficjalnie, by wymienić się doświadczeniami w luźniejszej atmosferze. Firmą z półwieczną tradycją, od dawna obecną na polskim rynku jest niemiecki Kartzfehn, dlatego bez zdziwienia przyjęliśmy zaproszenie do spotkania w Ostródzie 23 października 2014.

Tagi:

21-22 listopada 2014 w iławskim Hotelu Tiffi* Indykpol S.A. zorganizował konferencję poświęconą przyszłości drobiarstwa polskiego i światowego. Konferencja stała się również okazją do zaprezentowania planów Indykpol-u na najbliższe lata oraz spotkania hodowców i współpracowników połączonego z uroczystą kolacją i masą atrakcji. Poniżej fotorelacja z tego ciekawego wydarzenia.

Tagi:

Żywienie indorów rzeźnych hybrid conventer dietami o zmniejszonej zawartości wapnia i fosforu doświadczenie 2

David E. LAURIN, RAC Nutrition Inc., Hybrid Turkeys
Jan Jankowski, Katedra Drobiarstwa, UWM Olsztyn
Krzysztof Kozłowski, Katedra Drobiarstwa, UWM Olsztyn

Odpowiednia zawartość wapnia i fosforu przyswajalnego w paszy jest niezbędna do prawidłowego rozwoju i mineralizacji kości indyków.
Silne, dobrze rozwinięte, zdrowe nogi mają kluczowe znaczenie w odchowie indorów, szczególnie ciężkich.

Najlepszy start dla twoich piskląt – kilka praktycznych uwag

Ireneusz Czajkowski lekarz weterynarii, specjalista rozrodu zwierząt (Nord-Pol Hatchery Gerczak)
dr Carlo Norci specjalista z zakresu zootechniki na fermach indyczych (Aviagen Turkeys)

Potrójne zwiększenie swojej urodzeniowej masy zajmuje indykom niespełna tydzień, a dla porównania człowiekowi potrzebny jest jeden rok. Szybkie zwiększanie masy ciała przez indyki hodowlane na fermach wymusza na hodowcy odpowiednie przygotowanie obiektów umożliwiające pełne wykorzystanie potencjału wzrostowego ptaków.

Ekonomiczne znaczenie chorób indyków

Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk, AVICONS

Wprowadzony w ostatnich latach wymóg ograniczonego stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej ze względu na wywołanie niepożądanej lekooporności, jest gorąco dyskutowany, szczególnie w krajach Unii Europejskiej, gdzie wielkotowarowa produkcja drobiarska oraz stosowane w niej zasady biologicznego bezpieczeństwa ochrony ptaków przed różnymi chorobami i ich syndromami, wymagają skutecznych działań przeciw chorobotwórczym mikroorganizmom (Hafez, 2014).

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.