
Małgorzata Kawala
Hodowco nie zwlekaj, jeśli chcesz uniknąć kar w związku ze wzmożonymi kontrolami przeprowadzonymi przez przedstawicieli Wojewódzkich Inspektoratów Ochrony Środowiska.
Małgorzata Kawala
Hodowco nie zwlekaj, jeśli chcesz uniknąć kar w związku ze wzmożonymi kontrolami przeprowadzonymi przez przedstawicieli Wojewódzkich Inspektoratów Ochrony Środowiska.
Krzysztof Lipiński*, Zbigniew Makowski, Marek Napiórkowski
* Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
W ciągu ostatnich trzydziestu lat nastąpił dynamiczny rozwój polskiego drobiarstwa, a wraz z nim powstawały wytwórnie pasz, wylęgarnie i nowe zakłady przetwórcze oraz nowoczesne fermy. Produkcja drobiu jest gałęzią produkcji zwierzęcej ulegająca ciągłym zmianom powodowanym przez genetyczny postęp w hodowli ptaków (wytwarzanie nowych hybrydów i linii), w dziedzinie biotechnologii (produkowanie dodatków paszowych umożliwiających poszerzenie i lepsze wykorzystanie bazy paszowej) oraz zmiany w preferencjach konsumentów. Kolejnym ważnym czynnikiem, mającym wpływ na efektywność produkcji drobiarskiej jest wycofanie z dniem 1 stycznia 2006 roku antybiotykowych stymulatorów wzrostu z żywienia drobiu (rozporządzenie 1831/2003 UE).
Mark Clements
Stowarzyszenie Przetwórców Drobiu i Handlu Drobiem w UE (AVEC) opublikowało roczny raport 2010-2011. Raport wyszczególnia rozliczne przeszkody, na jakie napotyka przemysł drobiarski w wyniku nacisku środowiskowego, prawnego i rynkowego.
Indyk faszerowany suszonymi pomidorami
Składniki:
Strona 2 z 2
Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.