Strefa Indyk

Indyk Polski 71 (2/2020)

Choroby wirusowe indyków

Maciej Kucharski

 

Intensywna produkcja drobiarska niesie za sobą coraz to większe wymagania względem hodowanych ptaków. Ptaki, w ciągu danego okresu użytkowania, muszą osiągnąć określoną masę ciała, co przedkłada się na określony zysk dla producenta. Nie zawsze tak jest. Do strat w stadzie prowadzą rozmaite choroby, w tym o podłożu wirusowym.

Ditlenek chloru w walce z biofilmem

Indoor

 

W biofilmie występującym wewnątrz systemów pojenia gromadzą się bakterie odpowiedzialne za występowanie chorób w stadach drobiu, powodując tym samym spadek wyników produkcyjnych. Usuwanie biofilmu jest najważniejszą częścią sanityzacji wody i wskazane jest, aby środek sanityzujący posiadał właściwości usuwania biofilmu. Usuwanie wolnych bakterii znajdujących się wewnątrz systemów pojenia, różnymi środkami jest stosunkowo łatwe, natomiast zdolność usuwania biofilmu i tym samym niszczenie bakterii znajdujących się wewnątrz niego, posiada już niewiele środków do higieny wody. 

20 lat minęło… Wywiad z właścicielami Firmy Ekpols Sp. z o.o. Markiem i Fryderykiem Szymaniakami

Ekpols


W tym roku świętują Panowie 20-⁠lecie pracy pod szyldem Ekpols Sp. z o.o. Jubileusz budzi wspomnienia – momentu, gdy pomysł narodził się i gdy marzenie stało się rzeczywistością. Jak dziś wspominają Państwo tamten czas?

Dwie dekady to czas wytężonej pracy, podczas której stawialiśmy sobie wiele ambitnych celów. Podejmując decyzję o przetwórstwie mięsa indyczego nie przypuszczaliśmy, że tak doskonale wpiszemy się w panujący obecnie na rynku trend zdrowego odżywiania. Produkty, które oferowaliśmy szybko znalazły uznanie wśród lokalnych odbiorców co skłoniło nas do rozszerzenia dystrybucji na rynek zagraniczny. Rosnący popyt wymagał dostosowania naszych mocy produkcyjnych oraz floty transportowej. Dziś nasza Firma zajmuje znaczącą pozycję na rynku producentów i dystrybutorów mięsa indyczego. Jesteśmy dumni widząc jak wiele osiągnęliśmy przez ostatnie 20 lat.

Gorący temat: Jak nie tracić w czasie upałów?

Vetlines

 

Stres cieplny wpływa negatywnie na opłacalność produkcji drobiarskiej. Skutkuje podwyższoną ilością upadków, co wpływa na wzrost kosztów produkcji. Powoduje obniżenie przyrostów masy ciała, pogorszenie jakości tuszki, gorsze wskaźniki wykorzystania paszy, wysokie ryzyko nagłych zawałów, a u kur niosek obniża produkcję ilościową i jakościową jaj.

Zatrucia u indyków rzeźnych. Wpływ formaliny na zdrowotność ptaków

Iwona Stolarska; Specjalista Chorób Ptaków, Prywatna praktyka weterynaryjna MEDICALVET

 

Formaldehyd jest szeroko stosowany w przemyśle drobiarskim jako środek dezynfekujący na fermach drobiu, w wylęgarniach i pojazdach przewożących pisklęta po wylęgu. Jest tani i bardzo skuteczny w zmniejszaniu poziomu zanieczyszczeń powodowanych przez bakterie, wirusy i grzyby w całym procesie produkcyjnym. 

Ogniska ptasiej grypy w fermach indyków rzeźnych

Bartosz Korytkowski

 

Ponowne pojawienie się wirusa grypy ptaków H5N8 w Polsce odnotowano pod koniec 2019 roku. Wykrycie wirusa niezwykle zjadliwej grypy ptaków H5N8 w naszym kraju było pierwszym w kraju od ponad 2,5 roku i pierwszym w Europie od 8 miesięcy. Okres największego ryzyka wystąpienia epidemii obejmuje miesiące jesienno-zimowe i trwa do wczesnej wiosny. W tym okresie należy zachować szczególną czujność. Jesienno-zimowy „sezon grypowy” był zarówno w Europie, jak i w naszym kraju wyjątkowo cichy. W tym czasie nie odnotowano żadnych ognisk ptasiej grypy u drobiu, a co bardzo ważne, także nie odnotowano żadnych przypadków u ptaków dzikich.

Immunomodulacyjna rola antybiotyków

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Antybiotyki powszechnie są stosowane w medycynie weterynaryjnej do zwalczania chorób bakteryjnych. Często również wykorzystuje się antybiotyki w trakcie trwających infekcji wirusowych, celem uniknięcia nadkażeń bakteryjnych. Stosując antybiotyki rzadko jednak zdajemy sobie sprawę, że poza oczywistym efektem bakteriobójczym lub bakteriostatycznym, wywierają one szereg innych działań na organizm. Warto przyjrzeć się, w jaki sposób antybiotyki mogą wpływać na funkcjonowanie układu odpornościowego. Niektóre z nich mogą bowiem osłabiać odporność, podczas gdy inne – przeciwnie – wzmacniać odpowiedź organizmu w obliczu zagrożenia mikrobiologicznego.

Charakterystyka wartości rzeźnej i cech fizycznych mięsa indyków ciężkich BIG 6

Ewa Gornowicz1, Artur Kryza2, Marian Pietrzak3, Lidia Lewko1

1 Stacja Zasobów Genetycznych Drobiu Wodnego w Dworzyskach, Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka; 

2 Diversey Polska Sp. z o.o., Warszawa; 

3 Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców, Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

Amerykańscy analitycy szacują, że w 2020 roku produkcja drobiu na świecie wzrośnie o 4%, osiągając rekordową wartość 103,5 milionów ton. Wskazują także, iż globalna sprzedaż mięsa drobiowego będzie wyższa niż wolumen wytworzonej wieprzowiny (szacunek 95,2 mln ton). Jest to prawdopodobne, albowiem w ciągu ostatnich pięćdziesięciu lat produkcji drobiarskiej kierunku mięsnego, nastąpiła znacząca intensyfikacja procesu wytwórczego, zarówno na etapie chowu ptaków, jak i uboju oraz obróbki poubojowej. W największym stopniu dotyczy to gatunków drobiu, których mięso i jego przetwory są najbardziej pożądane przez konsumentów. 

Muszle morskie. Tania i skuteczna profilaktyka w zgodzie z naturą

Kompasz

 

Postęp genetyczny i selekcje doprowadziły do uzyskania ptaków hodowlanych o potężnej masie mięśniowej i wysokiej nieśności; natomiast szkielet uległ niewielkiej modyfikacji.

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy