Zawirowania logistyczne w UE mogą utrudniać bieżące zaopatrzenie w żywiec i wieprzowinę w niektórych regionach, dlatego też konsumenci w wielu krajach Unii Europejskiej robią większe zapasy produktów mięsnych windując ceny w sieciach handlowych. Na razie nie widać jednak przełożenia wzrostu cen w hipermarketach na ceny skupu żywca wieprzowego. Presja cenowa wystąpiła również na rynku warchlaków powodując zahamowanie wzrostu cen.
Główny Inspektorat Weterynarii we współpracy z przedstawicielami związków branżowych Polpig oraz Polsus, opracował zasady bioasekuracji dla gospodarstw utrzymujących świnie, celem uzyskania odstępstwa od obowiązku wykonywania badań laboratoryjnych próbek krwi w kierunku ASF, pobranych od świń na 7 dni przed przemieszczeniem zwierząt z obszaru objętego ograniczeniami i obszaru zagrożenia. Wytyczne opisujące sposób biologicznego zabezpieczenia fermy świń, składają się z dokumentu bazowego zawierającego wymagania w zakresie: