Strefa Indyk

Indyk Polski 52 (3/2015)

W numerze:

  1. Olej lniany jest dobry na linoleum, pokost, farbę olejną, ceratę i kit okienny Teresa Majewska
  2. Zdrowa jakość od Gerczak Nord-pol hatchery Gerczak
  3. Suszona rozpyłowo krew – zastosowanie w żywieniu indyków Tadeusz Barowicz, Mariusz Pietras
  4. Efektywne mikroorganizmy - propozycje zastosowań w produkcji indyczej Bartosz Korytkowski
  5. Produkcja w Polsce nasion roślin strączkowych grubonasiennych z przeznaczeniem na pasze Anita Zaworska, Marcin Hejdysz
  6. Rozwój produkcji indyka na Mazowszu i Podlasiu – szanse i zagrożenia Golpasz
  7. Drobiowa ferma testowa De Heus De Heus
  8. Błędy popełniane w pierwszym tygodniu odchowu, a wczesna śmiertelność piskląt Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  9. Polska drobiarstwem stoi
  10. II kongres praktyki terenowej Biopoint Olsztyn 2015 Katarzyna Markowska
  11. Fumonizyny - mikotoksyny silnie powiązane a układem oddechowym Katarzyna Jankowska
  12. Choroby grzybicze u drobiu Oliwia Duszyńska-Stolarska
  13. Astrowirusy, reowirusy i rotawirusy u ptaków Oliwia Duszyńska-Stolarska
  14. Nekrotyczne zapalenie jelit – poważny problem w chowie indyków Stanisław Wężyk, Grzegorz Tomczyk, Ryszard Gilewski
  15. Ochrona ferm przed gryzoniami Bartosz Korytkowski
  16. Złożoność zjawiska stresu przedubojowego Anna Wilkanowska

 

Kup prenumeratę, w prezencie otrzymasz segregator i Katalog Firm Drobiarskich 2017/2018 - 60zł  TUTAJ

Tadeusz Barowicz, Mariusz Pietras

Instytut Zootechniki-PIB w Krakowie

 

 

Zakaz stosowania mączek zwierzęcych w żywieniu zwierząt gospodarskich, jaki obowiązuje w krajach UE od kilkunastu już lat, nie dotyczy komponentów pasz pochodzących z przerobu krwi, takich jak np. mączka z krwi, hemoglobina paszowa, lub suszona plazma krwi. Krew zwierząt należy do najcenniejszych surowców ubocznych. Jej zaletą jest przede wszystkim łatwo przyswajalne białko o wysokiej wartości biologicznej. W 100 g krwi świńskiej znajduje się 16,6 g białka, niewiele mniej niż w mięsie drobiowym (19,2 g/100 g) czy bydlęcym (20,8 g/100 g).

Złożoność zjawiska stresu przedubojowego

Anna Wilkanowska

Uniwersytet w Molise (Włochy)

 

Termin „stres” jest od wielu lat używany w biologii do opisania szeregu fizjologicznych i behawioralnych zmian wywołanych działaniem awersyjnych bodźców, które są niczym innym jak czynnikami środowiskowym, często nazywanym również stresorami. Pojęcie stresu doczekało się bardzo wielu naukowych wyjaśnień, było i jest tematem licznych prac naukowych, dlatego podejmując się tematyki stresu przedubojowego, warto jest skupić się na początku na fizjologicznych aspektach tego „zjawiska”.

Anita Zaworska, Marcin Hejdysz

Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej

Uniwersytet Przyrodniczy Poznań

 

Od wielu lat są dyskutowane i badane możliwości zwiększonego wykorzystania rodzimych surowców białkowych. Realia gospodarcze wskazują, że opieranie produkcji zwierzęcej na importowanym białku może okresowo destabilizować tę gałąź rolnictwa.

Tagi:

 

Szacuje się że w 2014 roku wytworzono w Polsce ok. 2210 tys. ton mięsa drobiowego, tj. o 12-13% więcej niż w roku poprzednim. Było to znaczące przyspieszenie dynamiki produkcji, która w 2013 roku wyniosła tylko 2,6%. W pierwszym półroczu 2014 roku produkcja mięsa drobiowego zwiększyła się o 11,8%, a w drugim o 12,5%.

Stanisław Wężyk

Grzegorz Tomczyk

Ryszard Gilewski

 

 

Nekrotyczne/martwicowe zapalenie jelit (NZJ) powoduje duże straty w wielkotowarowym chowie indyków i jak dotąd nieznane są wszystkie przyczyny dlaczego wywołują ją bakterie Clostridium perfringens a zakażenie w stadzie prowadzi do nieuniknionego stosowania antybiotyków. Naukowcy mają jednak nadzieję, że pewnego dnia chorobie tej będzie można zapobiec odpowiednią szczepionką po uprzednim opracowaniu swoistych antygenów bakteryjnych.

Teresa Majewska

Katedra Drobiarstwa, UWM Olsztyn

 

 

 

„są takie rzeczy, że nikt nie zaprzeczy, po co to się głowić..?”

 Kuba Sienkiewicz – Elektryczne gitary

 

W czasach, kiedy mamy nadprodukcję żywności, kiedy świat stawia na jakość produktów spożywczych, kiedy z powodu otyłości ludzi mamy epidemię chorób metabolicznych, pasze dla zwierząt natłuszcza się i to wbrew upodobaniom drobiu i trzody chlewnej oraz logice, oferuje się do tego celu nawet olej lniany. Mało tego, nazywa się to „innowacją naukową” i tłumaczy się to troską o zmianę profilu kwasów tłuszczowych w mięsie, tłuszczu i w żółtkach jaj, celem poprawy ich jakości i walorów prozdrowotnych dla ludzi. A fakty są takie…

Bartosz Korytkowski

Bydgoszcz

 

Zapewnienie prawidłowych warunków zoohigienicznych w pomieszczeniach inwentarskich to przede wszystkim zaspokojenie potrzeb konsumentów w zakresie bezpiecznych i dobrych jakościowo produktów drobiarskich, ale także realizacja założeń właścicieli ferm w zakresie zmniejszenia ilości upadków a tym samym zwiększenia wzrostu ekonomicznego prowadzonej produkcji.

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy