Hodowca Drobiu

1


Wpływ stresu cieplnego na jakość mięsa brojlerów


Stres cieplny jest jednym z najbardziej niebezpiecznych zdarzeń w życiu drobiu, mającym negatywne konsekwencje dla ich zdrowia zwierząt, wydajności, a także przekłada się na jakość surowca. W komercyjnym chowie brojlerów wymagana jest staranna i ciągła kontrola warunków środowiskowych w celu zapewnienia jak najlepszych warunków rozwoju i bytowania ptakom, ponieważ na ich zdrowie, rozwój i wydajność wpływają czynniki mikroklimatyczne takie jak: temperatura, wilgotność względna czy ruch powietrza (Kośla 2001). Znaczenie utrzymania optymalnych warunków środowiskowych, jest podkreślane nie tylko przez naukowców, ale także praktyków.

Ze Mechanizm termoregulacji (dostosowanie ilości ciepła produkowanego oraz usuwanego z ustroju do bilansu cieplnego w otaczającym środowisku) u ptaków jest zbliżony do ssaków. Trzoda chlewna, drób i przeżuwacze są podatne na stres cieplny ze względu na szybkie tempo metabolizmu, zwiększoną podstawową produkcję ciepła metabolicznego, szybki wzrost i intensywność produkcji. Co więcej, trzoda chlewna i drób są szczególnie podatne na stres cieplny ze względu na brak funkcjonalnych gruczołów potowych i warstwy termoizolacji, którą u tych pierwszych zapewnia tłuszcz podskórny, a u drugich pióra. W przypadku przeżuwaczy, ciepło uwalniane podczas fermentacji paszy w żwaczu przyczynia się do zwiększenia produkcji ciepła metabolicznego i zagraża ich zdolnościom termoregulacji (Tajima i in. 2007). Ponadto, drób podobnie jak świnie polega na ewaporacyjnych stratach ciepła. Zatem, główne różnice w mechanizmie termoregulacji wynikają z obecności piór oraz braku gruczołów potowych (Jankowski 2012). Temperatura ciała drobiu mieści się (w zależności od gatunku) między 41,1 i 42,6°C (Mazanowski 2011).

Stres cieplny jest jednym z najcięższym do zniesienia dla ptaków stresorów środowiskowych. Jest to również niekorzystny czynnik wpływający na końcową jakość mięsa. W jaki sposób stres cieplny może przekładać się na jakość mięsa drobiowego? Związane z tym są 3 czynniki:

  1. dyszenie (ziajanie), które przyspiesza glikolizę beztlenową (kwasica metaboliczna), co powoduje wzrost temperatury mięśni i gromadzenie się w nich kwasu mlekowego. Wówczas, podczas uboju ptaków w warunkach kwasicy metabolicznej, istnieje duże ryzyko wystąpienia mięsa z wadą PSE (mięso jasne, miękkie, wodniste), ponieważ mięśnie wykazują dużą kurczliwość i aktywację enzymów biorących udział w glikolizie beztlenowej. W konsekwencji powoduje to szybki spadek pH przy wysokiej temperaturze mięśnia.
  2. zwiększenie poziomu ROS (reaktywne formy tlenu) oraz zaburzenie gospodarki jonami wapnia – dochodzi do wzrostu zawartości wapnia w sarkoplazmie i niekontrolowany skurcz mięśnia.
  3. wzrost stężenia kortykosteronu (glikokortykoidowy hormon sterydowy o zbliżonym działaniu do kortyzolu) – powoduje zmiany tempa metabolizmu i produkcję ROS, co sprzyja występowaniu wady PSE w mięsie brojlerów.

Warto zaznaczyć, że spośród wielu istotnych czynników wpływających na jakość mięsa, pH jest jednym najważniejszych wskaźników chemicznych (El Rammouz i in. 2004). pH mięśni może ulec gwałtownemu obniżeniu w wyniku przyspieszenia glikolizy beztlenowej w mięśniach podczas i/lub po uboju. Przyspieszona glikoliza beztlenowa powoduje kaskadę reakcji chemicznych, które powodują gwałtowne obniżenie pH (Young i in. 2004). Zjawisko to obserwuje się u ptaków, które poddane zostały stresowi cieplnemu.

red.

okl HD 2023 04

Ten artykuł pochodzi z magazynu Hodowca Drobiu 4/2023

Kup ten numer
Kup prenumeratę

1


Katrzyna Markowska

Zmienia się struktura chowu kur niosek w krajach UE


W krajach UE w 2021 r. pogłowie kur niosek ogółem wyniosło 375 996 tys. sztuk. Według danych KE było to więcej niż 5 lat temu o 7,88%.

w

2

Polska i Hiszpania nadal utrzymują najwięcej ptaków w klatach

Zgodnie z naciskami społecznymi w krajach UE stopniowo zostaje wycofany chów kur niosek w klatkach. Odbywa się to na rzecz chowu tzw. „alternatywnego”.

W krajach UE w 2021 r. pogłowie kur niosek ogółem wyniosło 375 996 tys. sztuk. Według danych KE było to więcej niż 5 lat temu o 7,88%. Liczba stanowisk wzrosła w tym czasie prawie we wszystkich krajach UE. W Niemczech, u największego producenta jaj w Europie pogłowie wzrosło o 10%, w Polsce o 18%, a w Hiszpanii o 7%.

w1 Wyk. 1. Pogłowie kur niosek w krajach UE (bez UK) w latach 2016-2021, tys. szt.

w2 Wyk. 2. Pogłowie kur niosek w krajach UE w 2021 r.

w3 Wyk. 3. Zmiany w systemach utrzymania kur u największych producentów jaj, %

Klatki w krajach UE

Udział zarejestrowanych stanowisk w UE dla kur w klatkach zmalał z 53,0% w 2016 do 44,9% w 2021 r. Obecnie np. w Austrii i w Luksemburgu w ogóle nie ma możliwości chowu kur w klatkach. Stosunkowo niewielki procent stanowisk w klatkach mają Niemcy – jedynie 5,5%, Holandia (7,8%), Szwecja (3,7%) oraz Dania (9,9%). Z kolei wśród piątki największych producentów jaj, najwięcej kur utrzymywanych jest w klatkach w Polsce – aż 76,2%, a także w Hiszpanii – 73,3%.

w4 Wyk. 4. Relacje pomiędzy udziałem klatek w chowie kur a ceną jaj (ważniejsze kraje)

Chów kur na ściółce jest bardzo popularny w Niemczech, gdzie w taki sposób utrzymuje się prawie 59% pogłowia. We Włoszech jest to 55% a w Holandii 61%. Szwedzi w taki sposób utrzymują 77% pogłowia, a Austriacy 59% ptaków.

w5 Wyk. 5. Średnie cen w UE w okresie I.2021-X.2022 r., euro/100 kg

Wolny wybieg jest stosowany w chowie kur przede wszystkim w Niemczech (22%) oraz we Francji i w Holandii (23%).

3

Z kolei w chowie organicznym jest utrzymywanych 6,6% pogłowia kur w UE. Największą popularnością ten rodzaj chowu cieszy się w Danii, gdzie 1/3 ogólnej liczby niosek jest chowana w ekologii. W Szwecji jest to 14,3%, w Niemczech 13,3%, a we Francji 11,2%.

Rodzaj chowu a ceny jaj

W Niemczech, Polsce, Francji, Hiszpanii i we Włoszech znajduje się 65% ogólnej liczby kur w UE. W październiku 2022 r. najwyższe ceny jaj notowane były w Austrii, gdzie nie ma chowu klatkowego oraz we Włoszech, gdzie udział niosek w klatkach wynosi 36%. Z kolei najtańsze jaja w UE oferuje Litwa, która prawie w 80% utrzymuje kury w klatkach oraz Rumunia z 57% udziałem stanowisk w klatkach.

Średnia miesięczna cena rynkowa jaj w listopadzie 2022 r. w krajach UE wyniosła 236,48 euro/100 kg. Było to o 14,46 euro więcej od cen notowanych w październiku (+6,51%). Natomiast w porównaniu do zeszłorocznych cen jest to aż o 96,95 euro więcej (+69%). Jedynie w 5 krajach UE cena jaj wynosi poniżej 200 euro za 100 kg jaj. Najwyższe ceny notowane są obecnie na Węgrzech (281,03 euro/100 kg). Jest to związane z likwidacją dużej części pogłowia ze względu na występowanie ognisk ptasiej grypy w tym kraju. Wysokie ceny jaj występują obecnie w Austrii (271,4 euro/100 kg), we Włoszech (267,56 euro/100 kg). Polska, z ceną 254,62 euro/100 kg, znajduje się na 7 miejscu w rankingu krajów uszeregowanych pod względem wysokości cen jaj w UE.

Najtańsze jaja – za mniej niż 153,55 euro/100 sztuk można kupić na Litwie. W Rumunii cena jaj wynosi 180,27 euro/100 kg. Hiszpania – trzeci producent jaj w Europie ma także jedne z najniższych cen w Europie (191,93 euro/100 kg).

Ceny jaj w całej UE w ciągu ostatnich 12 m-cy wzrosły o 69,48%. U największego producenta jaj w UE, we Francji, ceny wzrosły o 105 euro (+75%). W Niemczech, u drugiego producenta w rankingu, ceny jaj były wyższe o 126 euro (+106), w Hiszpanii o 80 euro (72%), we Włoszech o 85 euro (+46%), a w Holandii o 122 euro (+91%). W Polsce – u szóstego w UE producenta ceny jaj wzrosły o 106 euro, czyli o 72%.

Polska na tle UE

Polska jest drugim po Niemczech krajem o najwyższym pogłowiu kur niosek i trzecim eksporterem jaj w UE. Udział w rynku producentów jaj wynosi 13,6%. Liczba kur niosek w 2021 r. wynosiła w naszym kraju ponad 51 mln sztuk i była wyższa niż w 2016 r. o 18%. Jednocześnie jesteśmy krajem o najwyższym pogłowiu kur utrzymywanych w klatkach. W ciągu pięciu lat, czyli od czasu gdy nacisk na odchodzenie od chowu klatkowego zaczął przybierać na sile, pogłowie kur w klatkach zmniejszyło się na korzyść chowu alternatywnego jedynie o 8,3%.

w6 Wyk. 6. Pogłowie kur niosek w Polsce w latach 2013-2021, tys. szt.

Eksport jaj z Polski

Eksport jaj w pierwszych dziesięciu miesiącach 2022 roku wyniósł 184 012 ton. Było to już o 52% więcej niż w analogicznym okresie roku 2021. Wartość eksportu wzrosła w tym czasie dwukrotnie. Do gwałtownego zahamowania eksportu doszło w latach 2020 i 2021, analogicznie −10% i −25%. W pierwszych miesiącach 2022 rok doszło do odwrócenia, tego niekorzystnego dla polskich producentów jaj, trendu i eksport zaczął powoli się odbudowywać. Do października 2022 r. największymi odbiorcami polskich jaj byli Holendrzy, którzy kupują 27% naszego eksportu. Niemcy są odpowiedzialni za kolejne 19% polskiej sprzedaży na rynki zagraniczne. Francja – największy producent jaj w UE jest naszym trzecim odbiorcą jaj, z 11% udziałem. To tych trzech krajów kierowanych jest blisko 2/3 eksportu. Z krajów poza UE dużym odbiorcą jaj z Polski jest Singapur i Wielka Brytania – łącznie 8,7% eksportu.

w7Wyk. 7. Zmiany w systemach utrzymania kur niosek w Polsce w latach 2016-2021, %

Import jaj w pierwszych dziesięciu miesiącach 2022 roku wyniósł 15 938 ton i był o 32% niższy niż rok temu. Obecnie najwięcej jaj sprowadzamy z Niemiec (3536 ton) oraz z Litwy (2699 ton), a także z Łotwy (2317 ton). W ostatnim okresie wzrósł import jaj z Ukrainy, która jest obecnie czwartym dostawcą jaj do Polski (2010 ton).

w8Wyk. 8. Wielkość polskiego eksportu jaj w latach 2018-2021, tony
* dane za okres I-X.2022 r.

Polska jest szóstym producentem jaj konsumpcyjnych w UE z ponad 9% udziałem w ogólnej strukturze. Użytkuje jednak ponad 51 mln sztuk niosek, co daje drugą pozycję w rankingu krajów EU pod względem pogłowia. Do tradycyjnych kur niosek dochodzi jeszcze pogłowie kur reprodukcyjnych, znoszących jaja wylęgowe. Nasz kraj jest także dużym eksporterem jaj, zarówno na rynki unijne jak i na zewnątrz. Jednak zmiany w systemie utrzymania kur niosek nie są radykalne – nadal utrzymujemy ponad 76% pogłowia w klatkach.

okl HD 01 2022

Ten artykuł pochodzi z magazynu Hodowca Drobiu 1/2023

Kup ten numer
Kup prenumeratę

1


Katrzyna Markowska

Lactobacillus plantarum – bakteria, która dużo może


Podstawową funkcją przewodu pokarmowego zwierząt jest trawienie i wchłanianie substancji pokarmowych, jednakże pełni on jeszcze jedną bardzo ważną funkcję – zapewnia właściwą ochronę organizmu. Błony śluzowe przewodu pokarmowego to tzw. pierwsza linia frontu, gdzie dochodzi do kontaktu z wieloma patogenami wnikającymi do organizmu m.in. wraz z pożywieniem. Powierzchnia błon zasiedlona jest przez miliardy mikroorganizmów tworząc mikroflorę bakteryjną, zapewniającą homeostazę układu odpornościowego organizmu. W układzie pokarmowym dochodzi do bezpośredniego kontaktu układu immunologicznego z antygenami pochodzącymi z zewnątrz (patogenami), co tworzy sytuację ciągłego uczenia się i rozwoju pamięci immunologicznej.

2

Podczas stanów zapalnych w jelitach dochodzi do zaburzenia integralności komórek nabłonka jelit, a związane jest to nierzadko z aktywacją procesu apoptozy czyli kontrolowanej śmierci wspomnianych komórek. Obecne badania naukowe skupiają się nad zapewnieniem ochrony kosmków jelitowych zwierząt. Wiele zasług w tym zakresie przypisuje się probiotykom. Jednak do tej pory nikt nie zalecał stosowania probiotyków od samego początku odchowu do końca cyklu. Było to po prostu za drogie. Powstała jednak nowa strategia – prewencyjne stosowanie probiotyków, aby nie dopuścić do rozwoju innych konkurencyjnych form mikroorganizmów. Jest to pewnego rodzaju rewolucja, zmiana myślenia!

Mechanizm działania bakterii probiotycznych:

  • Modulacja układu immunologicznego
  • Konkurencyjność z drobnoustrojami patogennymi
  • Wytwarzanie bakteriostacyn
  • Hamowanie kolonizacji przewodu pokarmowego przez patogeny
  • Obniżanie pH przewodu pokarmowego
  • Adsorpcja drobnoustrojów i ich toksyn
  • Wydłużenie pasażu treści pokarmowej
  • Opóźnione opróżnianie żołądka
  • Przerost nabłonka w jelicie cienkim
  • Stymulacja fermentacji sacharydów
  • Regulacja produkcji kału (częstotliwość i konsystencja)

Avibiom jest płynnym produktem probiotycznym przeznaczonym dla drobiu i trzody chlewnej. Preparat zawiera żywe kultury bakterii Lactobacillus plantarum. Ten bardzo silny szczep charakteryzuje się wysoką produkcją kwasu mlekowego. Działa jak zasiedlacz. Preparat można podawać do paszy jako natrysk w końcowej fazie produkcji lub do wody. Można go stosować także jako zamgławianie oraz oprysk ściółki. W przypadku drobiu zaleca się stosowanie preparatu jako oprysk na ściółkę przed wstawieniem, a następnie jako stały dodatek do wody. Żywe kultury bakterii w sposób precyzyjny i natychmiastowy zasiedlają jelita młodych zwierząt i nie dopuszczają do rozwoju szkodliwej mikroflory. Kluczem działania tego produktu jest to, iż preparat zawiera tylko jeden szczep bakterii, o silnym właściwościach adhezyjnych do komórek światła jelita nakierowanych na intensywne podziały, co skutkuje błyskawiczną kolonizacją jelit. „To my kontrolujemy środowisko poprzez zwiększenie miana bakterii probiotycznych, a nie środowisko w przypadkowy sposób kontroluje naszą hodowlę”.

W doświadczeniach nad preparatem Avibiom wykazano, że poprawia on w znaczący sposób integralność jelit. Izolaty białkowe z komórek szczepów Lactobacillus hamowały aktywację apoptozy komórek nabłonka jelit i wspomagały ich wzrost poprzez redukcję czynnika martwicy nowotworu (TNF). Dodatkowo bakterie z rodzaju Lactobacillus w preparacie wiązały białka powierzchniowe nabłonka jelit i hamowały adhezję E. coli do komórek nabłonka światła jelita. Prowadzi to do znacznego ograniczenia lub całkowitej eliminacji bakterii E. coli z przewodu pokarmowego ptaków, ponieważ bakterie te, aby prawidłowo funkcjonować, muszą się zakotwiczyć w nabłonku jelit.

Doświadczenia w laboratorium

Mikroorganizmy obecne w preparacie zostały wstępnie scharakteryzowane w warunkach laboratoryjnych pod względem cech probiotycznych. Oceniono przeżywalność w niskim pH środowiska oraz aktywność antagonistyczną wobec patogennych szczepów Salmonella (S. enteriditis, S. saintpaul, S. virchov, S. typhimurium), hemolitycznej E. coli i Clostridium perfringes. Bakterie patogenne wyizolowano od chorych zwierząt w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach.
Określone zostały także inne cechy mikroorganizmów takie jak wzrost i synteza kwasu mlekowego w różnych warunkach temperaturowych. Wymienione cechy oznaczone zostały w temp. inkubacji 30 i 37°C ze względu na ocenę możliwości hodowli szczepów w skali produkcyjnej. Ponadto oceniono także zdolność mikroorganizmów do obniżania stężenia ochratoksyny A w środowisku (mikotoksyny często zanieczyszczającej pasze zbożowe). Wyniki badań przedstawiono w tabeli 2.


Tab. 1. Wartość MIC dla badanych kokcydiostatyków wyznaczona metodą seryjnych rozcieńczeń na mikropłytkach (µg/ml)

t1


Tab. 2. Zdolność probiotyku z udziałem L. plantarum do obniżenia poziomu ochratoksyny

t2

Wyniki terenowe na fermie brojlerów Ross 308

W 2020 roku przeprowadzono doświadczenie z użyciem preparatu Avibiom na dużej fermie drobiu. Grupę kontrolną stanowiło 470 tys. ptaków zlokalizowanych w 9 obiektach, a grupę kontrolą 530 tys. ptaków w 9 obiektach. Doświadczenie wykonano w dwóch powtórzeniach, które obejmowało IV i V rzut w roku.

Stada reprodukcyjne

Przebadano także wpływ probiotyku z udziałem Lactobacillus plantarum na śmiertelność w pierwszych dniach odchowu piskląt wyklutych z jaj kur reprodukcyjnych, którym podawano preparat. Avibiom podawano w stadzie reprodukcyjnym w wodzie przez cały okres nieśności. Śmiertelność piskląt w grupie kontrolnej do 7 doby życia wyniosła 690 sztuk a w grupie z probiotykiem 140.

Korzyści z zastosowania probiotyku Avibiom na fermie indyków

Probiotyk Avibiom może być zastosowany także w formie zamgławiania. Można go stosować jako czynnik zapobiegający rozwojowi aspergilozy. W badaniach in vitro stwierdzono oddziaływanie preparatu Avibiom na grzyby. Na fermie liczącej 60 tys. sztuk indyczek od początku wstawienia przez pierwsze 14 dni dokonywano zamgławiania 5% roztworem wodnym z probiotykiem w okresie co 48 godzin przez 7 dni. W stadach kontrolnych 1 i 2, gdzie nie zastosowano zamgławiania podczas odchowu indycząt, zanotowano upadki na poziomie 45 i 43 sztuk. Upadki w grupie doświadczalnej stanowiły 5 sztuk.


Tab. 3. Aktywność antybakteryjna preparatu Avibiom

t3

3

Doświadczenia wykazały, że zasiedlanie flory bakteryjnej młodych ptaków bakterią Lactobacillus plantarum oraz utrzymywanie odpowiedniego dawkowania tego probiotyku przez cały okres odchowu poprawia wyniki produkcyjne. Produkt można stosować jako dodatek do paszy, wody oraz w formie zamgławiania.

4 Fot. 1, 2. Na zdjęciu widać, jak silnie klon bakterii Avibiom walczy o nisze bytowania z grzybami. Poprzez wydzielanie różnego rodzaju substancji nie pozwala rozwijać się pleśni w najbliższym swoim sąsiedztwie

r1 Rys. 1. Wyniki produkcyjne ptaków w grupie kontrolnej oraz w grupie ptaków otrzymujących pasze z dodatkiem probiotyku Avibiom

r2 Rys. 2. Śmiertelność piskląt do 7 doby

r3 Rys. 3. Upadki piskląt indyczych na fermie ze stwierdzoną aspergillozą

Koszt tego probiotyku jest ok. trzy razy mniejszy niż w przypadku innych produktów obniżających pH w przewodzie pokarmowym, co powoduje że może być stosowany przez cały okres odchowu bez podnoszenia kosztów żywienia. Występuje w postaci płynnej i zawiera tylko żywe kultury bakterii o odpowiedniej zawartości kultur bakteryjnych. Powoduje to, że istnieje możliwość szybkiego i precyzyjnego zasiedlania jelit młodych zwierząt, jeszcze przed tym jak zaczną namnażać się bakterie patogenne. Każda szarża preparatu testowana jest na poziomie genetycznym metodą PCR. Producent wykorzystuje do tego celu autorskie testy genetyczne na potrzeby własnej produkcji. Dodatkowo kultury bakteryjne zawarte w produkcie kontrolowane są na poziomie mikrobiologicznym w hodowlach na pożywkach selekcyjnych.

okl HD 122022 prev

Ten artykuł pochodzi z magazynu Hodowca Drobiu 12/2022

Kup ten numer
Kup prenumeratę

Podkategorie

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.