Escherichia coli to bakteria występująca powszechnie tworząc mikroflorę jelit ptaków, ale także jedna z najistotniejszych przyczyn strat w produkcji drobiarskiej. Szczepy E. coli zasiedlające przewód pokarmowy tzw. AFEC-Avian Fecal Eschericia coli są symbiontami jelit. Spełniają ważną rolę w rozkładzie i wchłanianiu pokarmu. Szczepy patogenne E. coli, w tym szczepy ptasie tzw. APEC-Avian Pathogenic Escherichia coli to najczęściej izolowane drobnoustroje, które mogą powodować zakażenia u ptaków.
Szczepy APEC posiadają szereg markerów patogenności, odróżniających je od składników normalnej flory jelitowej, takie jak łatwość wnikania i wywoływania zapalenia czy wytwarzanie toksyn. Należy jednak pamietać, że zjadliwość to nie jest odrębna cecha bakterii, ale złożona, zmienna właściwość, w której uczestniczą elementy drobnoustroju i organizmu gospodarza, a także mają na nią wpływ czynniki środowiska. Zjadliwe szczepy E. coli nie są chorobotwórcze w organizmie gospodarza o wykształconej swoistej odporności (szczepienia ochronne), a zazwyczaj apatogenny szczep bakteryjny wywołuje chorobę w organizmie z uszkodzonym układem immunologicznym (po przebytych chorobach czy w trakcie antybiotykoterapii). Bakterie mogą być patogenne, a swą budową nie wykazywać cech chorobotwórczych.