Według USDA produkcja wołowiny na świecie w br. zmniejszy się o 1,9%, a w 2020 r. wzrośnie o 0,9% (w porównaniu z rokiem poprzednim).
Przewiduje się, że zarówno w 2019 r., jak i w 2020 r. wyraźnie zwiększać się będą obroty handlowe wołowiną – eksport odpowiednio o 4,3% i 4,4%, a import o 6,5% i 4,2%.
Eksperci Komisji Europejskiej przewidują, że produkcja wołowiny w UE zmniejszy się zarówno w br. jak i w 2020 r. odpowiednio o 0,5% i 0,7% (w porównaniu z rokiem poprzednim). W tym czasie zwiększy się eksport wołowiny z UE do krajów trzecich (odpowiednio o 8,0% i 5,0%), natomiast import w br. zmniejszy się o 3,0%, a w 2020 r. wzrośnie o 2,0%.
Spożycie wołowiny w UE zmaleje w br. i w 2020 r. (o 0,9% i 0,8%). Mniejsza konsumpcja wołowiny w UE będzie rezultatem mniejszego popytu na ten gatunek mięsa, a także mniejszej jej dostępności. W większości krajów UE ubito mniej bydła niż przed rokiem, z wyjątkiem Irlandii i Wielkiej Brytanii, co można wiązać z oczekiwanym Brexitem i niepewnością co do warunków handlu w najbliższym czasie. Spadek liczby ubitych sztuk w UE jest częściowo rekompensowany większą masą ubijanych sztuk bydła.

Czytaj więcej...