Skup i ceny mleka - raport październik 2019 r.
Skup mleka we wrześniu wyniósł 941,2mln l (GUS). W okresie styczeń –wrzesień skup wyniósł 8962,3mln l (GUS) i był o 2,1% wyższy niż w analogicznym okresie 2018 roku.
W porównaniu z sierpniem 2019 r. nastąpił spadek o 5,7%
W porównaniu z wrześniem 2018 r. odnotowano wzrost o 0,6%
W okresie styczeń –wrzesień 2019 roku najwięcej mleka ubyło z województw:
- warmińsko-mazurskiego (452,1mln l),
- kujawsko –pomorskiego (270,7mlnl),
- mazowieckiego (228,1mln l) oraz
- wielkopolskiego (212,6mln l).
Dziewięć padłych dzików w Lubuskiem. Próbki zostaną przebadane pod kątem ASF.

W czwartek (14.11.19) okazało się, że samica dzika potrącona przez samochód w okolicy Tarnowa Jeziernego była chora na ASF. Zwierzę znaleziono przy drodze 4 listopada. Badanie pobranych próbek przeprowadzone w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach wskazało na obecność wirusa. Jeszcze tego samego dnia późnym wieczorem odbyło się spotkanie powiatowego zespołu zarządzania, w którym wzięło udział ok. 60 osób.
Pierwszy przypadek ASF w województwie lubuskim
Główny Lekarz Weterynarii poinformował, że w dniu 14 listopada 2019 r. na podstawie wyników badań przeprowadzonych w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym - Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach potwierdzono wystąpienie pierwszego przypadku afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików w powiecie wschowskim, w województwie lubuskim.
Konferencja NOWE TECHNOLOGIE W PRODUKCJI DROBIARSKIEJ
LODR w Końskowoli zaprasza na konferencję poświęconą nowym technologiom w produkcji drobiarskiej. Zgłoszenia przyjmowane są mailowo lub pod numerem telefonu widocznym na plakacie. Liczba miejsc jest ograniczona!
Polska jest największym producentem gęsi w Europie
Wraz z modą na zdrową żywność rośnie zapotrzebowanie na gęsinę w handlu i gastronomii. Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Jest to blisko 8 mln sztuk, czyli 45 tys. ton.
Zdecydowana większość trafia na eksport. Główni odbiorcy to Niemcy, Francuzi i Hongkong. Rośnie też krajowa konsumpcja. Jeszcze kilka lat temu statystyczny Polak zjadał zaledwie 17 gramów gęsiny – obecnie to już prawie 20-krotnie więcej.