Copyright 2018

Witamy na naszej stronie internetowej!

NASZE NOWOŚCI !!!

okl DN v1

Autor: Teresa Majewska

ISBN: 978-83-917877-2-4
Format: 145 x 205 mm
Objętość: 208 str.
Oprawa: miękka
Kolory: pełen kolor
Rok wydania: 2018

Książka ta jest drugim wydaniem „Drobiarstwa niekonwencjonalnego”, uaktualnionym i poszerzonym o 6 nowych rozdziałów.  Zaproponowane w tej książce rozwiązania mówią o tym, że nawet intensywna produkcja drobiarska może mieć znamiona produkcji proekologicznej. Autorka we właściwy sobie, swobodny, gawędziarski sposób opisuje zagadnienia związane z żywieniem i utrzymaniem drobiu, oparte najczęściej o wyniki swoich własnych badań. Proponuje zastosowanie naturalnych, ale zarazem tanich rozwiązań, dzięki którym pozyskane surowce drobiarskie będą zarazem bezpieczne, smaczne ale także zdrowe. Autorka opisuje poszczególne gatunki drobiu, ich zachowania, budowę i funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Zwraca uwagę m.in. na korzystne działanie drożdży, żwirku krzemowego, węgla drzewnego, popiołu, czosnku i różnego rodzaju przypraw. Zaznacza rolę żywienia stymulującego układ odpornościowy ptaków.

Jest to lektura pasjonująca i intrygująca. Polecana wszystkich producentom drobiu niezależnie od skali produkcji.

cena regularna: 32 zł

Koszt pakowania i przesyłki: 5 zł

zamów książkę: tutaj

 

Autor: praca zbiorowa pod redakcją prof. S. Wajdy

Produkcja i rynek wołowiny w Polsce pod redakcją prof. Stanisława Wajdy to najnowsza pozycja wydawnicza szeroko omawiająca zagadnienia związane z produkcją bydła rzeźnego w różnych typach gospodarstw.  Opracowanie ma charakter praktyczny z podbudową naukową. Tematyka książki obejmuje najnowsze informacje o produkcji wołowiny w Polsce i na świecie, żywieniu bydła opasowego w różnych etapach opasu i wariantach oraz systemach żywienia i użytkowania bydła.  Ważną część publikacji stanowi rozdział dotyczący oceny wartości rzeźnej oraz jakości mięsa wołowego. Wszechstronnie opisane zostały zagadnienia utrzymania, nadzoru weterynaryjnego oraz rozrodu bydła mięsnego. Podczas lektury czytelnicy dowiedzą się także jaka jest opłacalność produkcji żywca wołowego oraz jak można spróbować ją poprawić.

 

ISBN: 978-83-917877-4-8
Format: 205 x 260 mm
Objętość: 300 str.
Oprawa: miękka, klejona
Kolory: pełen kolor
Rok wydania: 2017

Cena: 59,00 zł

zamów książkę: tutaj

NASZE CZASOPISMA

Czasopisma o hodowli drobiu, bydła, trzody chlewnej

„Hodowca Drobiu” – jest nowoczesnym magazynem poświęconym drobiarstwu, publikowanym systematycznie co miesiąc od 1995 roku. Tematyka czasopisma dotyczy zagadnień związanych z utrzymaniem i hodowlą drobiu, chorobami, profilaktyką i żywieniem zwierząt, ich wylęgiem oraz różnymi aspektami marketingu rolniczego i ekonomiki. Magazyn traktuje o sprawach, które dotyczą bezpośrednio polskich producentów drobiu. Jest adresowany do właścicieli ferm i firm drobiarskich (mieszalnie pasz, producenci wyposażenia ferm, dostawcy piskląt i materiału reprodukcyjnego, zootechnicy, lekarze weterynarii).

Cena rocznej prenumeraty: 95,00 zł.

zamów prenumeratę: tutaj

„Hodowca Bydła” – jest czasopismem adresowanym do producentów mleka i bydła opasowego, ukazującym się co miesiąc od 1996 roku. Tematyka artykułów dotyczy nowych technologii produkcji bydlęcej. Z tego czasopisma dowiedzą się Państwo m. in., jak efektywnie żywić zwierzęta oraz jak utrzymywać optymalne warunki środowiskowe w oborze. Ponadto, artykuły poruszają takie zagadnienia, jak: hodowla, choroby i profilaktyka, żywienie, organizacja produkcji, ubój, marketing rolniczy, ekonomika produkcji. Na stronach czasopisma są też publikowane reportaże i materiały szkoleniowe.

Cena rocznej prenumeraty: 90,00 zł

zamów prenumeratę: tutaj

„Hodowca Trzody Chlewnej” – jest magazynem ukazującym się cyklicznie co dwa miesiące, poczynając od 1997 roku. Czasopismo zostało stworzone z myślą o hodowcach i producentach żywca wieprzowego, zootechnikach prowadzących fermy, lekarzach weterynarii oraz innych osobach związanych z branżą produkcji wieprzowiny.

Cena rocznej prenumeraty: 70,00 zł

zamów prenumeratę: tutaj

„Indyk Polski” – jedyny na krajowym rynku magazyn, którego tematyka jest poświęcona produkcji indyków rzeźnych. Jest to kwartalnik, ukazujący się systematycznie od 2002 roku. Publikowane artykuły dotyczą problematyki stad reprodukcyjnych, żywienia, utrzymania i profilaktyki stad indyków rzeźnych. W magazynie znajdą też Państwo informacje o aktualnych wydarzeniach branżowych w kraju i na świecie. Periodyk jest adresowany do właścicieli ferm indyczych, zootechników, lekarzy weterynarii, a ponadto firm trudniących się obsługą i zaopatrzeniem ferm indyczych.

Cena rocznej prenumeraty: 60,00 zł

zamów prenumeratę: tutaj

Z naszymi czytelnikami dzielimy się swoim już 20-letnim doświadczeniem w branży!

DOM WYDAWNICZY PRO AGRICOLA obejmuje firmy: Pro Agricola Sp. z o.o., Piotr Lisiecki oraz portal branżowy: www.portalhodowcy.pl. Możemy pochwalić się ponad 20-letnim doświadczeniem na rynku.

Jesteśmy znanym wydawcą czasopism rolniczych, takich jak: „Hodowca Drobiu”, „Indyk Polski”, „Hodowca Bydła” i „Hodowca Trzody Chlewnej”. Publikujemy katalogi branżowe, w tym: „Katalog Firm Drobiarskich” i „Katalog Firm Paszowych”.  W zakresie naszej działalności mieści się również wydawanie książek i poradników dla hodowców. Nasze najbardziej znane tytuły to: „Vademecum chorób drobiu rzeźnego”, „Nowoczesna produkcja kurcząt brojlerów”, „Znane i mniej znane rasy bydła”, „O rozrodzie świń i nie tylko”. W naszym wydawnictwie ukazały się również takie książki, jak: „Vademecum chorób świń”, „Użytki zielone najwyższej jakości”.

Warto dodać, że Dom Wydawniczy PRO AGRICOLA to firma rodzinna o wyłącznie polskim kapitale. Początki naszej działalności sięgają grudnia 1995 roku.